poniedziałek, 29 kwietnia 2019

CZEKOLADOWE BABECZKI Z KREMEM KUKUŁKA

Pyszne, czekoladowe, wilgotne, pulchne babeczki dekorowane kremem o smaku kukułki, idealne na każdą okazję. Szybkie i proste do zrobienia. Babeczki z tego przepisu rosną dość równo, nie tworzy się tzw. "górka", dzięki czemu doskonale nadają się do dekoracji kremem. 
Mojej córce tak bardzo zasmakowały, że chyba na majówkę będę musiała je powtórzyć ;)



Składniki na około 14 babeczek:
* 2 szklanki mąki pszennej
* pół szklanki cukru
* 1 łyżka kakao ciemnego
* 1 łyżeczka proszku do pieczenia
* 50 g mlecznej czekolady
* pół szklanki oleju
* 1 szklanka mleka
* 1 jajko

Wykonanie:
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Wszystkie składniki na babeczki łącznie z rozpuszczoną czekoladą umieścić w misce, wymieszać mikserem do połączenia składników.
Formę do babeczek wyłożyć papilotkami, do każdej wlać porcję ciasta do 3/4 wysokości papilotki. 
Piekarnik nagrzać do 180'C, piec babeczki około 20 minut. Wystudzić.

Składniki na krem kukułka:
* 90 g masła
* 1 puszka (400 g) masy krówkowej o smaku kukułki (użyłam Helio

Wykonanie:
Masło (najlepiej w temperaturze pokojowej) utrzeć mikserem na gładki puch. Ucierać około 2-3 minut, aż kolor masła zrobi się kremowy. Stopniowo do masła dodawać po łyżce masy krówkowej. Miksować tak do wyczerpania masy. Krem należy przechowywać w lodówce.

Krem przełożyć do rękawa cukierniczego, dekorować babeczki przy pomocy odpowiedniej tylki cukierniczej. 






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za każdy pozostawiony komentarz :)
Na wszelkie pytania postaram się odpowiedzieć jak najszybciej :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...