Składniki na około 16 placków:
* 1 szklanka mąki pszennej
* 2 łyżki cukru
* szczypta soli
* pół łyżeczki proszku do pieczenia
* pół szklanki mleka
* 1 jajko
* 2 łyżki jogurtu naturalnego
* 1 szklanka borówek amerykańskich (moje były dość duże, więc pokroiłam je na pół)
* olej lub olej kokosowy do smażenia
* golden syrup do polania placków (użyłam Skworcu)
Wykonanie:
Wszystkie sypkie składniki wymieszać w misce. Dodać jajko, jogurt naturalny i mleko, wymieszać trzepaczką lub mikserem. Na końcu dodać borówki, wymieszać.
Na patelni rozgrzać olej lub olej kokosowy (niewiele). Łyżką nakładać na patelnię porcje ciasta. Smażyć placki na złoty kolor z obu stron na średnio rozgrzanym palniku grzewczym.
Dobre. 15 minut i gotowe. Najedzony jestem.
OdpowiedzUsuń