wtorek, 2 kwietnia 2019

PIECZEŃ RZYMSKA Z JAJKIEM

Pieczeń rzymska to doskonały pomysł zarówno na ciepło na obiad jak i na zimno, pokrojona w cienkie plasterki na kanapki. Robi się ją z mięsa mielonego i gotowanego na twardo jajka. Przygotowanie zajmuje kilka chwil a cała reszta czasu to pieczenie w piekarniku. 
Pieczeń rzymska to idealna propozycja na wielkanocny stół.



Składniki na jedną keksówkę:
* 600 g mięsa mielonego wieprzowego
* 1 surowe jajko
* 1 mała cebula
* 1 płaska łyżeczka soli
* pół łyżeczki pieprzu (użyłam Skworcu)
* 1 łyżeczka majeranku (uzyłam Skworcu)
* 1/3 łyżeczki słodkiej papryki (użyłam Skworcu)
* pół łyżeczki przyprawy do mięsa mielonego (użyłam Skworcu)
* 1 łyżka ketchupu
* 4 jajka ugotowane na twardo

Wykonanie:
Do miski przełożyć mięso mielone, wbić całe jajko, cebulę startą na tarce o grubych oczkach i wsypać przyprawy. Mięso dobrze wyrobić dłonią.
Keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia. Wyłożyć połowę mięsa, wzdłuż zrobić wgłębienie i włożyć tam jajka ugotowane na twardo. Resztą mięsa przykryć jajka, wyrównać wierzch. Na końcu wierzch posmarować ketchupem.
piekarnik nagrzać do 160'C, piec mięso około godziny.





1 komentarz:

Dziękuję za każdy pozostawiony komentarz :)
Na wszelkie pytania postaram się odpowiedzieć jak najszybciej :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...