Składniki na blachę prostokątną 30 x 37 cm:
Ciasto kruche:
* 3 szklanki mąki pszennej
* 1 kostka (250 g) masła* 4 łyżki cukru pudru
* 5 żółtek
* 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Wykonanie:
Wszystkie składniki na ciasto umieścić w misce, zagnieść dłońmi ciasto. Podzielić je na 2 części (mniej więcej 60 i 40%), owinąć w folię aluminiową i włożyć do lodówki na około 1 godzinę.
Po tym czasie wyjąć większą część ciasta, rozwałkować na stolnicy podsypanej mąką na wielkość blachy wyłożonej papierem do pieczenia. Rozwałkowane ciasto wyłożyć na dno blachy, ponakłuwać widelcem i zapiec w piekarniku nagrzanym do 180'C około 10- 13 minut. W między czasie przygotować masę serową.
Składniki na masę serową:
* 1 kg twarogu sernikowego z wiaderka* 2 łyżki proszku budyniowego waniliowego
* pół kostki masła
*1 szklanka cukru
* 2 łyżeczki cukru waniliowego z prawdziwą wanilią
* 3 całe jajka
Wykonanie:
W misce utrzeć masło z cukrem przy pomocy miksera, dodać jajka, ponownie wymieszać. Wsypać budyń w proszku i cukier waniliowy a na końcu stopniowo dodawać twaróg, wymieszać do uzyskania jednolitej masy.
Masę serową wylać na podpieczony kruchy spód.
Na wierzch poukładać brzoskwinie z puszki, (użyłam 2 puszki po 400 g) pokrojone na mniejsze kawałki.
Z białek, które pozostały przy zagniataniu ciasta kruchego ubić sztywną pianę, na końcu dodać niepełną szklankę cukru i ubijać kilka chwil. Ubitą pianę wyłożyć na masę serową i brzoskwinie.
Z zamrażalnika wyjąć mniejszą część ciasta. Ścierać ją na tarce o grubych oczkach na wierzch piany,.
Sernik piec około 1 godziny w temperaturze 170'C. Przed rozkrojeniem dobrze schłodzić.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za każdy pozostawiony komentarz :)
Na wszelkie pytania postaram się odpowiedzieć jak najszybciej :)