PULPETY Z INDYKA GOTOWANE W MARCHEWCE I KOPERKU

Uwielbiam mięso z indyka, zawsze staram się je przygotować na różne sposoby, ale tak by było smacznie i zdrowo. Tym razem polecam gotowane pulpety w marchewce i koperku. Klopsiki są pyszne, soczyste, aromatyczne. A wywar, który powstaje podczas gotowania mięsa wystarczy zaciągnąć mąką i mamy pyszny sosik do ziemniaczków :)



Składniki na 5 niedużych pulpecików:
* 150 g mięsa mielonego z indyka
* odrobina soli do smaku
* odrobina przyprawy do kurczaka
* 1 nieduża marchewka
* 3-4 gałązki posiekanej natki koperku
* woda do gotowania
* mąka wymieszana z wodą do przygotowania sosu

Wykonanie:
Do miski włożyć mięso, wsypać sól, przyprawę do kurczaka, wymieszać mięso.
Marchewkę zetrzeć na tarce o grubych oczkach, koperek drobno posiekać.
Do garnka wlać wodę (tyle, by mięso było całe zanurzone), dodać sól do wody, marchewkę i koperek, wodę zagotować. 
W między czasie z mięsa uformować małe pulpeciki. Gdy woda zacznie się gotować włożyć do niej pulpety. Gotować je na małym ogniu około 20 minut.
Jeśli chcemy przygotować sos to należy wymieszać mąkę z wodą i taką zawiesiną zaciągnąć sos, doprawić do smaku.






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za każdy pozostawiony komentarz :)
Na wszelkie pytania postaram się odpowiedzieć jak najszybciej :)