wtorek, 30 kwietnia 2019

ŚNIADANIOWE PLACKI Z BORÓWKAMI

Prosty i pyszny pomysł na śniadanie, ale też i podwieczorek... placki z dodatkiem borówek amerykańskich. Tak naprawdę pasują tu każde owoce, a można je zrobić także bez owoców. Przepis idealny dla smakoszy słodkich śniadań i dla dzieci. Moja córka uwielbia placki i naleśniki, mogłaby je jeść bez końca, dlatego też i jedne i drugie bardzo często goszczą u nas na śniadanie, deser lub podwieczorek. 




Składniki na około 16 placków:
* 1 szklanka mąki pszennej
* 2 łyżki cukru
* szczypta soli
* pół łyżeczki proszku do pieczenia
* pół szklanki mleka
* 1 jajko
* 2 łyżki jogurtu naturalnego

* 1 szklanka borówek amerykańskich (moje były dość duże, więc pokroiłam je na pół)
* olej lub olej kokosowy do smażenia

* golden syrup do polania placków (użyłam Skworcu)

Wykonanie:
Wszystkie sypkie składniki wymieszać w misce. Dodać jajko, jogurt naturalny i mleko, wymieszać trzepaczką lub mikserem. Na końcu dodać borówki, wymieszać.
Na patelni rozgrzać olej lub olej kokosowy (niewiele). Łyżką nakładać na patelnię porcje ciasta. Smażyć placki na złoty kolor z obu stron na średnio rozgrzanym palniku grzewczym.










Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za każdy pozostawiony komentarz :)
Na wszelkie pytania postaram się odpowiedzieć jak najszybciej :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...