TRADYCYJNY MAZUREK WIELKANOCNY Z KAJMAKIEM I MIGDAŁAMI

Dziś polecam Wam przepis na tradycyjny mazurek do wykonania w kilka chwil. Co prawda przed świętami można kupić mazurka tak naprawdę w każdym sklepie, ale ja jednak jestem zwolenniczką domowych wypieków i postanowiłam jak co roku mazurka upiec sama. Nie ma przy nim dużo pracy, udekorować go można na wiele sposobów a w Święta można cieszyć oko wyglądem a podniebienie smakiem ;)



Składniki na mazurka wielkości mniej więcej 25 x 25 cm:
* 350 g mąki pszennej
* 200 g masła
* 1/3 szklanki cukru pudru
* 2 jajka
* szczypta soli
* pół puszki masy kajmakowej (użyłam Helio)
* płatki migdałowe do dekoracji (użyłam Helio)
* 4 kostki gorzkiej czekolady

Wykonanie:
W misce umieścić mąkę, cukier puder, sól, wbić jajka i dodać pokrojone w kawałki masło. Dłonią wyrobić ciasto na zwartą, jednolitą kulę. 
Od całości oderwać około 1/4 ciasta (będzie potrzebne do wykonania rantu), odłożyć. Większą część ciasta rozwałkować na kwadrat wielkości boku około 25 cm. Tak przygotowany spód przenieść na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Mniejszą część ciasta rozwałkować dłonią na wałek wielkości obwodu spodu ciasta. Wałeczek ułożyć przy brzegu spodu ciasta, następnie docisnąć go, aby połączył się ze spodem (można na wierzchu wałka zrobić wzorek widelcem). Kruche ciasto piec w temperaturze 190'C przez około 20 minut. Upieczone wyjąć z piekarnika, wystudzić.
Na spód ciasta wyłożyć kajmak, rozsmarować go równomiernie. Kostki czekolady rozpuścić w kąpieli wodnej, przełożyć do woreczka i delikatnie odciąć brzeg, ale tylko tyle, żeby wyciskać cienkie paseczki czekolady. Mazurka udekorowałam napisem z czekolady i palmami z czekolady i płatków migdałów.




2 komentarze:

Dziękuję za każdy pozostawiony komentarz :)
Na wszelkie pytania postaram się odpowiedzieć jak najszybciej :)