Masło wychodzi zwarte, śmietankowe, aromatyczne. Tajemnicą dobrego masła jest dobra śmietana, najlepsza 36% albo więcej.
Składniki:
* 330 ml śmietany kremówki nie mniejszej niż 36%
* miska dość wysoka
* mikser
* sitko
* woda do przepłukania masła
Wykonanie:
Schłodzoną śmietanę przelać do miski, mikserem ubijać śmietanę, najpierw ubije się na konsystencję kremu, ale trzeba ubijać ją dalej, aż śmietana zmieni swój kolor na kremowy i oddzieli się od niej maślanka.
Masło przelać na sito, aby oddzielić od niej maślankę. Masło z sita zebrać i dłońmi zbić ją w zwartą kulę. Tak przygotowane masło solidnie opłukać pod zimną wodą.
Masło można przygotować w słoiku, wlać śmietanę, zamknąć słoik i energiczni potrząsać aż powstanie masło.
Ostatnim etapem jest nadanie masłu wybranego kształtu.
Masło należy przechowywać w lodówce około 7 dni.
bedę musiała też kiedyś zrobić
OdpowiedzUsuńjest pyszne robię takie
OdpowiedzUsuńjest pyszne robię takie
OdpowiedzUsuńJest pyszne
OdpowiedzUsuńWczoraj robiłam, wyszło przepyszne. Rodzinka zachwycona. Teraz będę robić częściej 😀
OdpowiedzUsuńBo domowe najlepsze :)
Usuń