wtorek, 7 maja 2019

ORKISZOWO- ŻYTNI CHLEB NA DROŻDŻACH

Prosty chleb przygotowany w połączeniu mąki orkiszowej ciemnej i żytniej z dodatkiem ziaren słonecznika. Pyszny i szybki w przygotowaniu, w dodatku zdrowy. Przyznam, że nie często piekę chleb, jednak chyba najwyższa pora to zmienić, ponieważ domowe najlepsze. Uwielbiam ten zapach unoszący się w całym domu podczas pieczenia, uwielbiam chleb jeszcze ciepły z domowym masłem i szklanką mleka. Nie ma chyba nic lepszego niż pyszne, domowe pieczywo z idealnie chrupiącą skórką. 




Składniki: 
* 7 g drożdży suchych 
* 500 ml przegotowanej letniej wody
* 1 łyżeczka cukru  
* 300 g mąki orkiszowej ciemnej (użyłam Skworcu)
* 200 g mąki żytniej  
* 1 łyżeczka soli 
* 4 łyżki oleju
* garść ziaren słonecznika (użyłam Skworcu)

Wykonanie:
Do miski wsypać suche drożdże, cukier, łyżkę mąki orkiszowej i wlać 100 ml letniej wody, wymieszać. Miskę z zaczynem zakryć ścierką i odstawić w ciepłe miejsce, aby ten zaczął pracować.
Następnie dodać pozostałe składniki, dobrze dłońmi wymieszać ciasto. Ponownie zakryć ścierką i odstawić, aby ciasto podwoiło swoją objętość.
Formę keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia. Wyrośnięte ciasto wyłożyć do formy, na wierzch posypać ziarna słonecznika, odstawić na 10 minut. Piekarnik nagrzać do 180'C, piec chleb około 40-45 minut. Po upieczeniu chleb wystudzić na kratce.







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za każdy pozostawiony komentarz :)
Na wszelkie pytania postaram się odpowiedzieć jak najszybciej :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...