PIECZEŃ WIEPRZOWA MARYNOWANA W CZOSNKU I MAJERANKU

Pieczeń wieprzowa idealnie smakuje na ciepło jako mięsny dodatek obiadowy lub na zimno pokrojona w plasterki np na kanapki. Moja dzisiejsza propozycja to pieczeń wieprzowa uprzednio marynowana w dużej ilości świeżego czosnku i majeranku. Wyszła obłędna w smaku, nie za sucha, krucha, miękka i bardzo aromatyczna. Połowę zjedliśmy od razu na obiad taka była pyszna, a reszta została pokrojona w plasterki i zjedzona na kolację :) 



Składniki:
* 1 kg mięsa wieprzowego bez kości
* 3 łyżki musztardy sarepskiej
* 8 łyżek oleju
* pół łyżeczki soli
* 2 łyżki majeranku suszonego (użyłam Skworcu)
* 6 ząbków czosnku drobno pokrojonego
* 1 łyżeczka papryki słodkiej (użyłam Skworcu)
* pół łyżeczki przyprawy do wieprzowiny (użyłam Skworcu)

Wykonanie:
W misce wymieszać olej z musztardą, dodać przyprawy, zioła i czosnek, wymieszać.
Tak przygotowaną marynatą dokładnie nasmarować mięso. Odstawić je do lodówki na 3-4 godziny.
Mięso przełożyć do rękawa i piec około godziny w 170'C. Po tym czasie rękaw rozciąć i piec mięso jeszcze około 20 minut.






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za każdy pozostawiony komentarz :)
Na wszelkie pytania postaram się odpowiedzieć jak najszybciej :)