PIECZARKI PORTOBELLO SMAŻONE W PANIERCE

Może najpierw zacznę od tego co to właściwie są te pieczarki portobello. Są to pieczarki większe niż te tradycyjne, charakteryzują się ciemniejszą barwą kapelusza. Można je faszerować, zapiekać, smażyć. Dziś przedstawiam Wam prosty sposób na ich przygotowanie, smażone w tradycyjnej panierce. Doskonale nadają się jako dodatek obiadowy lub przekąska. To taki "bezmięsny kotlet", idealny na piątkowy obiad :)



Składniki:
* 4 pieczarki portobello
* 1 jajko
* bułka tarta do panierki
* olej do smażenia
* sól i pieprz

Wykonanie:
W jednej misce roztrzepać jajko z dodatkiem soli i pieprzu, do drugiej miski wsypać bułkę tartą. Umyte i osuszone kapelusze pieczarek obtoczyć najpierw w jajku, następnie w bułce tartej.
Na patelni rozgrzać olej (pieczarki powinny się smażyć w dość dużej ilości oleju). Na rozgrzany olej położyć kapelusze pieczarek, smażyć na złoty kolor z obu stron.







3 komentarze:

Dziękuję za każdy pozostawiony komentarz :)
Na wszelkie pytania postaram się odpowiedzieć jak najszybciej :)