czwartek, 29 sierpnia 2019

PLACKI Z MĄKI KUKURYDZIANEJ

Dziś usłyszałam od córki takie zapytanie: "mamo jestem głodna, zrobisz mi placki?". Spojrzałam do szafki i już wiedziałam, że będą szybkie placki z mąki kukurydzianej. Dosłownie 20 minut i były gotowe. Wyszły przepyszne, pulchne, nie za słodkie, więc postanowiłyśmy posmarować je dżemem, aby było bardziej słodko. Można również zjeść je bez niczego albo posypać cukrem pudrem. U nas placki zniknęły ekspresowo ;)



Składniki na około 15 placków:
* 1,5 szklanki mąki kukurydzianej (użyłam Radix-bis)
* 1 szklanka mleka
* pół łyżeczki proszku do pieczenia
* szczypta soli
* 1 łyżka cukru
* olej do smażenia

Wykonanie:
Wszystkie składniki na placki umieścić w misce, dokładnie wymieszać rózgą kuchenną.
Na patelni rozgrzać odrobinę oleju. Wylewać łyżką porcje ciasta, smażyć placki na złoty kolor z obu stron na średnio nagrzanym palniku grzewczym.

Placki podałam z dżemem z aronii, wiśni i malin Bartfan.






1 komentarz:

Dziękuję za każdy pozostawiony komentarz :)
Na wszelkie pytania postaram się odpowiedzieć jak najszybciej :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...