SCHAB PIECZONY W PIEKARNIKU MARYNOWANY W SOSIE 1000 WYSP

Schab można przygotować w przeróżnej postaci, ile kucharek tyle przepisów :) Ja swój kawałek mięsa postanowiłam marynować w gotowym sosie 1000 wysp a potem upiec w piekarniku w naczyniu żaroodpornym. Wyszedł przepyszny, aromatyczny i kruchy. Doskonały zarówno na ciepło jako dodatek obiadowy lub na zimno pokrojony w cienkie plasterki na kanapki. Polecam ten przepis :)


Składniki:
* około 1,5 kg schabu bez kości
* pół szklanki sosu 1000 wysp (użyłam sos Paladin do nabycia na stronie panegara.pl)
* 1 płaska łyżeczka soli
* 1 płaska łyżeczka słodkiej papryki (użyłam Skworcu)
* 1 łyżeczka suszonej bazylii (użyłam Skworcu)
* odrobina mielonego czarnego pieprzu (użyłam Skworcu)
* 2 łyżeczki mleka

Wykonanie:
W misce umieścić sos 1000 wysp oraz mleko i wszystkie przyprawy, całość wymieszać. Cały kawałek mięsa obtoczyć w marynacie, odstawić do lodówki na minimum 2 godziny. Po tym czasie mięso przełożyć do naczynia żaroodpornego i piec w piekarniku nagrzanym do 170'C około 50 minut. o tym czasie z naczynia zdjąć pokrywkę i piec jeszcze kolejne 20 minut.








1 komentarz:

  1. przepysznie wygląda, zjadłabym z takim schabem kanapeczke

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy pozostawiony komentarz :)
Na wszelkie pytania postaram się odpowiedzieć jak najszybciej :)