wtorek, 27 sierpnia 2019

SERNIK NA ZIMNO NA BISZKOPTACH (Z TWAROGIEM)

Serniki uwielbiam, zarówno te pieczone, gotowane i te na zimno. Dziś polecam przepis na pyszny, lekki, aksamitny sernik na zimno na biszkoptach, z owocami i galaretką. Najlepszy jaki jadłam. Przepis pochodzi z moich starych zapisków i korzystam z niego za każdym razem, kiedy tylko mam ochotę na taki sernik. Polecam także i Wam ten przepis, jest prosty, szybki i tylko z kilku składników :)



Składniki na okrągłą blachę  średnicy 24 cm:
* 1 kg twarogu z wiaderka
* 300 ml śmietany kremówki 36%
* 4 łyżeczki żelatyny
* 1/3 szklanki wody
* 3-4 łyżki cukru pudru
* 2 galaretki truskawkowe
* 700 ml wody
* biszkopty okrągłe na spód (użyłam biszkopty włocławskie Mamut)
* dowolne owoce do dekoracji (u mnie truskawki i borówki amerykańskie)

Wykonanie:
Galaretki truskawkowe rozpuścić w 700 ml wrzącej wody, odstawić do wystudzenia.
Do 1/3 szklanki wody wsypać żelatynę, wymieszać. Gdy żelatyna napęcznieje należy ją rozpuścić (wstawiam szklankę na kilka sekund do mikrofalówki). Twaróg z wiaderka przełożyć do miski, dodać cukier puder i żelatynę, wszystko wymieszać mikserem. W osobnej misce ubić śmietanę kremówkę na sztywno, dodać ją do twarogu, wymieszać.
Na dno blachy wyłożyć biszkopty. na wierzch wylać masę sernikową, wyrównać wierzch. Wstawić do lodówki na około 1 godzinę. 
Na wierzchu sernika ułożyć owoce, całość zalać tężejącą już galaretką. Sernik ponownie wstawić do lodówki, aby całość dobrze stwardniała.





1 komentarz:

Dziękuję za każdy pozostawiony komentarz :)
Na wszelkie pytania postaram się odpowiedzieć jak najszybciej :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...