KURCZAK DUSZONY W SOSIE WŁASNYM Z DODATKIEM CEBULI I NUTĄ SŁODYCZY

Jeśli brakuje Wam pomysłu na przyrządzenie kurczaka to podsyłam propozycję na kurczaka duszonego w sosie własnym z dodatkiem cebulki. Jednak nie będzie to taki zwyczajny kurczak, ponieważ szybciej marynowany był w marynacie z dodatkiem miodu. Kurczak jest przepyszny, mięciutki, kruchy a "kropką nad i" jest delikatny, słodki posmak miodu. Wygląda rewelacyjnie a jeszcze lepiej smakuje :)




Składniki:
* około 1 kg pałek lub podudzi z kurczaka
* 2 średniej wielkości cebule
1 łyżeczka majeranku
* 5 łyżek oleju
* 1 łyżeczka słodkiej papryki mielonej

* pół łyżeczki ostrej papryki mielonej
* 2 łyżeczki płynnego miodu (użyłam miodu lipowego Huzar)
* 2 łyżeczki musztardy miodowej
* sól do smaku
* około 1 szklanki wody do podlewania mięsa

Wykonanie:
W misce umieścić olej, miód, musztardę, sól, obie papryki i majeranek, dobrze wymieszać marynatę. Mięso włożyć do miski, wymieszać w marynacie tak, by pokryła całą powierzchnię mięsa. Odstawić do lodówki na około 2-3 godziny.
Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę. Na patelni rozgrzać odrobinę oleju. Podsmażyć uprzednio zamarynowane mięso z jednej strony. Następnie mięso obrócić na drugą stronę, aby się smażyło a na boki patelni dodać pokrojoną cebulę, aby lekko się zarumieniła. Podsmażone z obu stron mięso podlać połową szklanki wody, zmniejszyć palnik grzewczy, przykryć patelnię pokrywką i dusić około 20 minut (należy kontrolować co jakiś czas ilość wody na patelni a w razie potrzeby dolewać). Po tym czasie przełożyć mięso na drugą stronę i dalej dusić kolejne 15- 20 minut, kontrolując ilość wody. Czas duszenia zależy od wielkości kawałków mięsa.







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za każdy pozostawiony komentarz :)
Na wszelkie pytania postaram się odpowiedzieć jak najszybciej :)