ORZESZKI KAKAOWE

Bardzo smaczne, kakaowe, kruche ciastka, które swoim wyglądem przypominają orzeszki, stąd ich nazwa. Do tradycyjnego przepisu dodałam kakao a ciastka są tak samo pyszne jak te jasne :) Bardzo proste i szybkie w wykonaniu, wydaje mi się, że ich nadziewanie zajmuje więcej czasu niż samo pieczenie. A nadziewać można je dowolnie, wszystkim tym na co tylko mamy ochotę... czekolada, dżemy, masa toffi... Smacznego :)




Składniki na ciastka:
* 4 szklanki mąki pszennej
* 1/2 szklanki cukru pudru
* pół kopiatej łyżeczki sody oczyszczonej
* 200 g masła
* 2 jajka
* 2 łyżki kwaśnej śmietany

* 2 łyżeczki kakao

Wykonanie:
Wszystkie składniki umieścić w misce, zagnieść gładkie, elastyczne ciasto. Odrywać małe kawałki i kulać kuleczki średnicy około 1,5 cm. Maszynkę lub patelnię nagrzać. W każdym zgłębieniu umieścić jedną kulkę, zamknąć maszynkę (patelnię) i upiec ciasteczka około 1-2 minut do zarumienienia (czas pieczenia zależy od maszynki lub patelni). 


Do nadziewania ciastek użyłam gotowego nadzienia termo stabilne Lauretta o smaku cytrynowym, malinowym i toffi.

Połówki orzeszków nadziewać kremem i składać je ze sobą.
Ciasteczka bez nadzienia można przechowywać przez dłuższy czas w szczelnie zamkniętym pudełku.








Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za każdy pozostawiony komentarz :)
Na wszelkie pytania postaram się odpowiedzieć jak najszybciej :)