Składniki na ciastka:
* 4 szklanki mąki pszennej
* 1/2 szklanki cukru pudru
* pół kopiatej łyżeczki sody oczyszczonej
* 200 g masła
* 2 jajka
* 2 łyżki kwaśnej śmietany
* 2 łyżeczki kakao
Wykonanie:
Wszystkie składniki umieścić w misce, zagnieść gładkie, elastyczne ciasto. Odrywać małe kawałki i kulać kuleczki średnicy około 1,5 cm. Maszynkę lub patelnię nagrzać. W każdym zgłębieniu umieścić jedną kulkę, zamknąć maszynkę (patelnię) i upiec ciasteczka około 1-2 minut do zarumienienia (czas pieczenia zależy od maszynki lub patelni).
Do nadziewania ciastek użyłam gotowego nadzienia termo stabilne Lauretta o smaku cytrynowym, malinowym i toffi.
Połówki orzeszków nadziewać kremem i składać je ze sobą.
Ciasteczka bez nadzienia można przechowywać przez dłuższy czas w szczelnie zamkniętym pudełku.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za każdy pozostawiony komentarz :)
Na wszelkie pytania postaram się odpowiedzieć jak najszybciej :)