czwartek, 16 stycznia 2020

KOKOSOWY SERNIK NA ZIMNO NA CIASTECZKOWYM SPODZIE

Przepyszny, delikatny, aksamitny sernik na zimno bez pieczenia, na spodzie z ciastek a kropką nad "i" jest wyczuwalny posmak kokosu. Doskonały deserek do popołudniowej kawy. Przepis jest bardzo prosty, wystarczy tylko wszystko wymieszać, przełożyć do blachy i gotowe :) Takie rozwiązania to ja lubię najbardziej ;)




Składniki na okrągłą blachę o średnicy 24 cm:
* 1 kg twarogu z wiaderka
* 200 ml śmietany kremówki 36%
* 4 łyżki cukru pudru
* 3 łyżeczki żelatyny (użyłam Skworcu)
* pół szklanki wody
* pół szklanki wiórków kokosowych (użyłam Skworcu)
* 250 g kremowego nadzienia cukierniczego  smaku kokosowym (użyłam Lauretta)
* 2 galaretki o smaku truskawkowym
* około 2 szklanek borówek amerykańskich
* 350 g kruchych ciastek (użyłam kruche maszynkowe ciasteczka z polewie czekoladowej Brześć)
* około 70 g rozpuszczonego masła

Wykonanie:
Zacznijmy od spodu z ciastek. Kruche ciastka zmiksować w malakserze, dodać rozpuszczone masło i dobrze wymieszać. Blachę do ciasta wyłoży papierem do pieczenia. Wyłożyć do blachy masę z ciastek, wyrównać wierzch i lekko docisnąć przy pomocy łyżki. Wstawić do lodówki na czas przygotowania kolejnej masy.
Do szklanki wsypać żelatynę, wlać wodę, wymieszać i odstawić na minutkę, aby żelatyna napęczniała. Następnie podgrzać ją w mikrofalówce, wymieszać, aby żelatyna się rozpuściła, odstawić do wystudzenia.
W misce ubić śmietanę kremówkę. W drugiej misce wymieszać mikserem twaróg z cukrem pudrem, dodać ubitą śmietanę i ponownie wymieszać. Na końcu dodać wiórki kokosowe, nadzienie kokosowe i schłodzoną żelatynę, wymieszać. Tak przygotowaną masę wylać na masę z ciastek, wyrównać wierzch. Na wierzchu ułożyć blisko siebie borówki amerykańskie. Ciasto wstawić do lodówki na minimum 2 godziny.
W tym czasie rozpuścić galaretki w 600 ml wrzącej wody, odstawić do wystudzenia (schłodzoną galaretkę wstawiam do lodówki, aby szybciej stężała). Lekko tężejącą galaretkę wylać na wierzch ciasta. Wstawić do lodówki.









1 komentarz:

Dziękuję za każdy pozostawiony komentarz :)
Na wszelkie pytania postaram się odpowiedzieć jak najszybciej :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...