PIECZONE PAŁKI Z KURCZAKA MARYNOWANE W MAŚLANCE

Dziś mam dla Was przepis na pyszne, kruche, soczyste pałki z kurczaka upieczone w piekarniku. Mięso uprzednio zamarynowałam w maślance i to dzięki temu składnikowi wyszło tak smacznie. Kurczaka w ten sposób przygotowywałam już dawno temu, ale zupełnie o tym przepisie zapomniałam. Przypomniało mi się o nim, kiedy zajrzałam do swojego zeszytu z przepisami. Prosty sposób na przygotowanie obiadu. Wystarczy zamarynować mięso, a potem upiec je w piekarniku :)



Składniki:
* 10 pałek z kurczaka
* 2 szklanki maślanki naturalnej
* 2 łyżki oleju
* 1 płaska łyżeczka soli
* pół łyżeczki pieprzu
* 1 łyżeczka słodkiej papryki mielonej (użyłam Skworcu)
* pół łyżeczki ostrej papryki mielonej (użyłam Skworcu)
* 1 płaska łyżeczka czosnku granulowanego (użyłam Skworcu)
* 1 płaska łyżeczka przyprawy ziołowej do kurczaka (użyłam Skworcu)

Wykonanie:
Kawałki kurczaka umyć i osuszyć. Do miski wlać maślankę, dodać sól, pieprz, czosnek i wszystkie pozostałe przyprawy, wymieszać. Do tak przygotowanej marynaty włożyć kawałki mięsa i wszystko wymieszać tak, by marynata pokryła mięso. Miskę z mięsem wstawić do lodówki na kilka godzin a najlepiej na całą noc. Mięso przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, piekarnik nagrzać do 160'C i piec mięso 30 minut, po tym czasie mięso odwrócić na drugą stronę i piec jeszcze 15- 20 minut.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za każdy pozostawiony komentarz :)
Na wszelkie pytania postaram się odpowiedzieć jak najszybciej :)