Składniki na około 25 róż:
* 250 g mąki pszennej
* 80 g śmietany 18%
* 30 g masła
* 3 żółtka
* 2 łyżki octu
Dodatkowo:
* olej do smażenia
* cukier puder do posypania
* nadzienie owocowe o smaku kiwi Lauretta
Wykonanie:
Mąkę przesiać przez sitko do miski, dodać pozostałe składniki. Zagnieść ciasto, wyrabiać około 4-5 minut. Następnie ciasto wybijać wałkiem , tak by wdało się powietrze. Tak przygotowane ciasto owinąć w folię i włożyć do lodówki na godzinę.
Po tym czasie ciasto rozwałkować bardzo cienko na stolnicy podsypanej mąką (na grubość 2 mm). 3 foremkami (każda o innej średnicy, u mnie były to 5, 4 i 3 cm) wykroić kółka (taka sama ilość kółek 5, 4 i 3 cm). Brzegi każdego kółka kilkakrotnie naciąć. Układać jedno na drugim, zaczynając od największego kółka. Środek lekko docisnąć. W garnku rozgrzać olej. Wkładać róże partiami na rozgrzany olej najmniejszym kółkiem do dołu. Smażyć na złoty kolor z obu stron. Usmażone róże wyjąć na ręcznik papierowy. Przestudzone posypać cukrem pudrem. Do środka każdej róży wycisnąć odrobinę nadzienia owocowego o smaku kiwi.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za każdy pozostawiony komentarz :)
Na wszelkie pytania postaram się odpowiedzieć jak najszybciej :)