środa, 12 lutego 2020

RÓŻE KARNAWAŁOWE

Karnawał trwa, więc jeśli jeszcze nie przygotowaliście róży to serdecznie polecam. Delikatne, kruche ciasto, obficie posypane cukrem pudrem. Swoim wyglądem przypominają róże stąd też ich nazwa. Najczęściej na środku dekorowane są wiśniami, bądź dżemem lub marmoladą. Doskonałe w karnawale, ale też i na tłusty czwartek mogą zastąpić pączka ;)



Składniki na około 25 róż:
* 250 g mąki pszennej
* 80 g śmietany 18%
* 30 g masła
* 3 żółtka
* 2 łyżki octu
Dodatkowo:
* olej do smażenia
* cukier puder do posypania
* nadzienie owocowe o smaku kiwi Lauretta

Wykonanie:
Mąkę przesiać przez sitko do miski, dodać pozostałe składniki. Zagnieść ciasto, wyrabiać około 4-5 minut. Następnie ciasto wybijać wałkiem , tak by wdało się powietrze. Tak przygotowane ciasto owinąć w folię i włożyć do lodówki na godzinę.
Po tym czasie ciasto rozwałkować bardzo cienko na stolnicy podsypanej mąką (na grubość 2 mm). 3 foremkami (każda o innej średnicy, u mnie były to 5, 4 i 3 cm) wykroić kółka (taka sama ilość kółek 5, 4 i 3 cm). Brzegi każdego kółka kilkakrotnie naciąć. Układać jedno na drugim, zaczynając od największego kółka. Środek lekko docisnąć. W garnku rozgrzać olej. Wkładać róże partiami na rozgrzany olej najmniejszym kółkiem do dołu. Smażyć na złoty kolor z obu stron. Usmażone róże wyjąć na ręcznik papierowy. Przestudzone posypać cukrem pudrem. Do środka każdej róży wycisnąć odrobinę nadzienia owocowego o smaku kiwi.






Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza

Dziękuję za każdy pozostawiony komentarz :)
Na wszelkie pytania postaram się odpowiedzieć jak najszybciej :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...