Składniki:
* 6 plastrów karkówki (grubość około 1,5 cm)
* około 700 g kapusty kiszonej
* 1 cebula
* 3 liście laurowe
* 5-6 ziarenek ziela angielskiego
* sól do smaku
* przyprawa do karkówki do posypania mięsa
* odrobina oleju do smażenia
Wykonanie:
Cebulę obrać, pokroić w piórka. Plastry mięsa przyprawić z obu stron solą i przyprawą do karkówki. Na patelnię wylać odrobinę oleju, podsmażyć mięso z obu stron. Garnek z wolnowaru rozgrzać na kuchence, podsmażyć na oleju cebulę na złoty kolor. Następnie układać warstwami na zmianę plastry mięsa i kapustę kiszoną (jeśli kapusta jest bardzo kwaśna należy ją chwilę podgotować w wodzie w osobnym garnku). Pomiędzy warstwami dodać liście laurowe i ziele angielskie. Garnek wstawić do wolnowaru, ustawić na poziom LOW na 6 godzin. Po tym czasie mięso powinno być gotowe do spożycia.
apetyczne danie
OdpowiedzUsuńPraktykuję jako samotnie mieszkający męszczyzna przed siedemdziesiątką z gotowaniem w wolnowarze i w zasadzie to tylko to pyszne danie potrafię w nim przygotować. Wdzięczny bym był o prezentację innych sprawdzonych przepisów z tego urządzenia.
Usuń