BUŁKI WROCŁAWSKIE/ POZNAŃSKIE Z PRZEDZIAŁKIEM

Czy Wy też jesteście zdania, że domowe pieczywo jest najlepsze? W obecnej sytuacji, kiedy to praktycznie całe dnie spędzam w domu, mam sporo czasu na pichcenie w kuchni. Smak tych bułek chodził za mną od dawna, pamiętam je jeszcze z dzieciństwa. Pulchne, miękkie w środku a chrupiące z zewnątrz z charakterystycznym przedziałkiem. Bardzo łatwe do zrobienia, idealne na śniadanie. 



Składniki na około 8-9 bułek:
* 500 g mąki pszennej+ dodatkowa maka do podsypywania
* 50 g drożdży świeżych lub 14 g drożdży suchych
* 1 łyżeczka cukru
* 1 łyżeczka soli
* 1 jajko
* 220 ml mleka
* 40 g rozpuszczonego masła

Wykonanie:
Do miski rozkruszyć drożdże (wsypać świeże), dodać cukier i pół szklanki ciepłego mleka, wszystko dobrze wymieszać. Następnie wsypać łyżkę mąki, ponownie wymieszać. Miskę zakryć ścierką, odstawić zaczyn, aby zaczął pracować.
Do wyrośniętego zaczynu dodać pozostałe składniki, dłonią lub z pomocą robota dobrze wyrobić ciasto. Zakryć miskę z ciastem ścierką i ponownie odstawić, aby ciasto urosło i podwoiło swoją objętość.
Wyrośnięte ciasto wyłożyć na stolnicę podsypaną mąką, podzielić na 8-9 równych kawałków. Każdy kawałek zagnieść w kulkę, spłaszczyć, obtoczyć delikatnie w mące i położyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Bułki odstawić na około 20 minut, aby się napuszyły. Piekarnik nagrzać do 200'C. Przed włożeniem blachy z bułkami do piekarnika trzeba tępą strona noża na środku bułek zrobić odcisk. Bułki piec około 16- 17 minut.








1 komentarz:

Dziękuję za każdy pozostawiony komentarz :)
Na wszelkie pytania postaram się odpowiedzieć jak najszybciej :)

Copyright © Zrób to smacznie , Blogger