Składniki na blachę 20 x 28 cm:
* 200 g masła
* 1 łyżka przyprawy piernikowej
* 100 g gorzkiej czekolady
* 100 g deserowej czekolady
* 3 jajka
* 270 g cukru
* 135 g mąki pszennej
* szczypta soli
* 150 g suszonych śliwek
Wykonanie:
Masło włożyć do rondelka, dodać przyprawę piernikową i na minimalnym ogniu roztopić. Dodać obydwie czekolady połamane na kosteczki i cały czas mieszając roztopić, odstawić z ognia. W oddzielnej misce rozmiksować lub wymieszać rózgą całe jajka z cukrem. Dodać do nich roztopioną czekoladę z masłem i zmiksować lub wymieszać rózgą na gładką masę. Dodać mąkę i sól, zmiksować na jednolite ciasto, dodać posiekane śliwki i wymieszać. Piekarnik nagrzać do 170'C. Przygotować prostokątną foremkę, posmarować ją masłem i wyłożyć papierem do pieczenia. Wyłożyć do niej ciasto i wstawić do piekarnika. Piec ok. 35 minut, aż ciasto lekko urośnie.
Polewa:
* 100 g deserowej czekolady
* 1 łyżka masła
Wykonanie:
Czekoladę połamać w kostki prosto do rondelka, dodać masło, rozpuścić.
Tak przygotowaną polewę wylać na upieczone ciasto.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za każdy pozostawiony komentarz :)
Na wszelkie pytania postaram się odpowiedzieć jak najszybciej :)