CZEKOLADOWE BROWNIE Z SUSZONĄ ŚLIWKĄ

Wilgotne, mocno czekoladowe brownie z suszonymi śliwkami i delikatnie wyczuwalnym akcentem korzennym. Ciasto jest pyszne i szybkie w przygotowaniu. A co najważniejsze, u mnie w domu znika ekspresowo, nie zdąży się wystudzić a już zajadamy ;) Przepis dostałam od koleżanki i od razu spróbowałam, smakuje nam tak, że od tamtego czasu piekę je dość często :)



Składniki na blachę 20 x 28 cm:
* 200 g masła 
* 1 łyżka przyprawy piernikowej 
* 100 g gorzkiej czekolady 
* 100 g deserowej czekolady 
* 3 jajka 
* 270 g cukru 
* 135 g mąki pszennej
* szczypta soli 
* 150 g suszonych śliwek

Wykonanie:
Masło włożyć do rondelka, dodać przyprawę piernikową i na minimalnym ogniu roztopić. Dodać obydwie czekolady połamane na kosteczki i cały czas mieszając roztopić, odstawić z ognia. W oddzielnej misce rozmiksować lub wymieszać rózgą całe jajka z cukrem. Dodać do nich roztopioną czekoladę z masłem i zmiksować lub wymieszać rózgą na gładką masę. Dodać mąkę i sól, zmiksować na jednolite ciasto, dodać posiekane śliwki i wymieszać. Piekarnik nagrzać do 170'C. Przygotować prostokątną foremkę, posmarować ją masłem i wyłożyć papierem do pieczenia. Wyłożyć do niej ciasto i wstawić do piekarnika. Piec ok. 35 minut, aż ciasto lekko urośnie.

Polewa:
* 100 g deserowej czekolady
* 1 łyżka masła 

Wykonanie:
Czekoladę połamać w kostki prosto do rondelka, dodać masło, rozpuścić. 

Tak przygotowaną polewę wylać na upieczone ciasto.








Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za każdy pozostawiony komentarz :)
Na wszelkie pytania postaram się odpowiedzieć jak najszybciej :)