poniedziałek, 11 maja 2020

POLĘDWICZKI WIEPRZOWE W SOSIE WŁASNYM Z CEBULĄ, MARCHEWKĄ I KOPERKIEM

Uwielbiam polędwiczki wieprzowe w połączeniu z sosem i kaszą gryczaną. To pyszny i zdrowy pomysł na obiad. Mięsko jest aromatyczne, miękkie i rozpływa się w ustach. Tym razem postawiłam na polędwiczki duszone w sosie własnym, do którego dodałam cebulę, marchewkę i świeży koperek. Mięso wytwarza smaczny, naturalny sos, wystarczy go tylko lekko zagęścić. A jakie są Wasze przepisy na polędwiczkę wieprzową?



Składniki:
* około 500 g polędwiczki wieprzowej
* 1 cebula
* 1 nie duża marchewka
* odrobina posiekanego, świeżego koperku
* olej do smażenia
* sól, pieprz
* 1 łyżka mąki do zagęszczenia sosu

Wykonanie:
Marchewkę zetrzeć na tarce o grubych oczkach, cebulę pokroić w piórka, koperek drobno posiekać.
Polędwiczkę wieprzową oczyścić, pokroić w plasterki grubości około 1 cm. Każdy plasterek mięsa lekko rozbić tłuczkiem, posypać solą i pieprzem z obu stron.
Na patelni rozgrzać olej, podsmażyć polędwiczki z obu stron, aby się zarumieniły, następnie na patelnię z mięsem wlać wodę, tak by mięso było pod wodą. Na osobnej patelni na oleju zeszklić cebulę, dodać ją razem z marchewką i koperkiem do patelni z mięsem.
Patelnię zakryć i mięso dusić na małym ogniu około 20- 25 minut. Na końcu doprawić do smaku solą i pieprzem. Wytworzony sos można zagęścić mąką wymieszaną z wodą.







1 komentarz:

Dziękuję za każdy pozostawiony komentarz :)
Na wszelkie pytania postaram się odpowiedzieć jak najszybciej :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...