KRUCHE CIASTO Z RABARBAREM I BEZOWĄ PIANKĄ

Sezon na rabarbar w pełni, więc trzeba to wykorzystać. Przygotowałam pyszne ciasto na kruchym spodzie z rabarbarem i bezową pianką. Ciasto jest smaczne i proste w przygotowaniu. Słodka bezowa pianka a smak słodyczy przełamuje kwaśny rabarbar. Tak naprawdę rabarbar można zastąpić każdymi innymi owocami i zawsze wyjdzie inny smak ciasta.

Składniki na blachę 24 x 28 cm:
Ciasto kruche:
* 1,5 szklanki mąki pszennej
* 100 g masła
* 2 żółtka
* 1 łyżka kwaśniej śmietany 12%
* 1/4 szklanki cukru
* 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Bezowa pianka:
* 5 białek
* 150 g cukru
* 1 łyżka mąki ziemniaczanej

Dodatkowo:
* około 400 g rabarbaru
* solidna garść płatków migdałowych

Wykonanie:
W misce umieścić wszystkie składniki na kruche ciasto. Całość dobrze zagnieść. 
Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Na dno blachy równomiernie wyłożyć kruche ciasto, nakłuć widelcem w kilku miejscach.
Piekarnik nagrzać do 180'C, zapiec ciasto około 15 minut.
Rabarbar oczyścić, pokroić w małe kawałki. Rozłożyć go na całą powierzchnię podpieczonego ciasta.
W misce ubić białka na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodać cukier i ciągle ucierać, aby w bezie nie były wyczuwalne grudki cukru. Na samym końcu wsypać mąkę ziemniaczaną, wymieszać dosłownie chwilę, aby mąka wymieszała się z bezą.
Piankę wyłożyć równomiernie na rabarbar. Na wierzch posypać płatki migdałów.
Ciasto piec jeszcze kolejne 30 minut.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za każdy pozostawiony komentarz :)
Na wszelkie pytania postaram się odpowiedzieć jak najszybciej :)