Składniki na blachę 24 x 28 cm:
Ciasto kruche:
* 1,5 szklanki mąki pszennej
* 100 g masła
* 2 żółtka
* 1 łyżka kwaśniej śmietany 12%
* 1/4 szklanki cukru
* 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Bezowa pianka:
* 5 białek
* 150 g cukru
* 1 łyżka mąki ziemniaczanej
Dodatkowo:
* około 400 g rabarbaru
* solidna garść płatków migdałowych
Wykonanie:
W misce umieścić wszystkie składniki na kruche ciasto. Całość dobrze zagnieść.
Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Na dno blachy równomiernie wyłożyć kruche ciasto, nakłuć widelcem w kilku miejscach.
Piekarnik nagrzać do 180'C, zapiec ciasto około 15 minut.
Rabarbar oczyścić, pokroić w małe kawałki. Rozłożyć go na całą powierzchnię podpieczonego ciasta.
W misce ubić białka na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodać cukier i ciągle ucierać, aby w bezie nie były wyczuwalne grudki cukru. Na samym końcu wsypać mąkę ziemniaczaną, wymieszać dosłownie chwilę, aby mąka wymieszała się z bezą.
Piankę wyłożyć równomiernie na rabarbar. Na wierzch posypać płatki migdałów.
Ciasto piec jeszcze kolejne 30 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za każdy pozostawiony komentarz :)
Na wszelkie pytania postaram się odpowiedzieć jak najszybciej :)