SERNIK NA KRUCHYM CIEŚCIE Z MALINAMI

Sernik, który zawsze się udaje, jest delikatny w smaku z pysznym, kruchym spodem. Szybki w przygotowaniu i niezwykle smaczny, gotowy do krojenia praktycznie zaraz po upieczeniu a maliny można użyć zarówno świeże jak i mrożone. Kocham serniki zarówno piec jak i jeść, jednam w moim domu praktycznie ja je jem, więc piekę je najczęściej wtedy, kiedy spodziewamy się gości lub na inne domowe uroczystości. 



Składniki na kruche ciasto:
* 260 g mąki pszennej
* 125 g margaryny
* 50 g cukru pudru
* 2 żółtka
*1 łyżeczka proszku do pieczenia

Masa serowa:
* 1 kg twarogu z wiaderka
* 3/4 szklanki cukru pudru
* 2 budynie waniliowe bez cukru
* 1/3 szklanki oleju
* 5 jajek
* 2 białka
* 2 szklanki malin (u mnie mrożone, ale mogą być też świeże)

Wykonanie:
Wszystkie składniki na kruche ciasto dobrze zagnieść. Blachę do ciasta wyłożyć papierem do pieczenia (u mnie kwadratowa blacha 24 cm). Zagniecione ciasto równomiernie wyłożyć na całej powierzchni dna blachy, nakłuć widelcem w kilku miejscach. Piekarnik nagrzać do 180'C, zapiec ciasto około 12 minut. W między czasie przygotować masę serową.
Wszystkie składniki (oprócz malin) umieścić w misce, dobrze wymieszać mikserem.
Na podpieczony spód wylać masę serową, na wierzchu wyłożyć maliny. Sernik piec przez 55- 60 minut w 160'C.



2 komentarze:

Dziękuję za każdy pozostawiony komentarz :)
Na wszelkie pytania postaram się odpowiedzieć jak najszybciej :)