Składniki:
* 1 duża główka kapusty białej
* 1 kg mięsa mielonego z szynki
* 1 szklanka ryżu (lekko podgotować go w osolonej wodzie)
* sól
* pieprz
* przyprawa do mięsa mielonego
* 1 jajko
* 2 szklanki bulionu
* 7-8 łyżek koncentratu pomidorowego
Wykonanie:
Kapustę sparzyć w garnku z wrzącą wodą przez kilka minut. Odstawić do wystygnięcia. W tym czasie można przygotować mięso mielone. Do miski włożyć mięso mielone, wbić jajko, wsypać podgotowany ryż, doprawić do smaku według uznania solą, pieprzem i przyprawą do mięsa mielonego. Mięso dobrze wymieszać ręką.
Z kapusty po kolei ściągać liście.
Na każdym liściu nakładać farsz z mięsa mielonego, zwijać i układać w garnku od wolnowaru.
Całość zalać bulionem wymieszanym z koncentratem pomidorowym.
* 1 duża główka kapusty białej
* 1 kg mięsa mielonego z szynki
* 1 szklanka ryżu (lekko podgotować go w osolonej wodzie)
* sól
* pieprz
* przyprawa do mięsa mielonego
* 1 jajko
* 2 szklanki bulionu
* 7-8 łyżek koncentratu pomidorowego
Wykonanie:
Kapustę sparzyć w garnku z wrzącą wodą przez kilka minut. Odstawić do wystygnięcia. W tym czasie można przygotować mięso mielone. Do miski włożyć mięso mielone, wbić jajko, wsypać podgotowany ryż, doprawić do smaku według uznania solą, pieprzem i przyprawą do mięsa mielonego. Mięso dobrze wymieszać ręką.
Z kapusty po kolei ściągać liście.
Na każdym liściu nakładać farsz z mięsa mielonego, zwijać i układać w garnku od wolnowaru.
Całość zalać bulionem wymieszanym z koncentratem pomidorowym.
Wolnowar ustawić na LOW na 5 godzin, po tym czasie gołąbki powinny być gotowe.
😀
OdpowiedzUsuńWłaśnie zaczynam przygotowanie gołąbków.Zobaczymy jaki będzie efekt końcowy.
OdpowiedzUsuńMam nadzieję, że smakowały :)
UsuńGołąbki z młodej kapusty ile gotować?
OdpowiedzUsuńJeśli masz na myśli gotowanie w wolnowarze to jest podane, około 5 godzin :)
Usuń