PASZTECIKI Z CIASTA FRANCUSKIEGO Z KAPUSTĄ KISZONĄ I PIECZARKAMI

Tak mnie dziś naszło, więc są szybkie paszteciki z ciasta francuskiego z kapustą kiszoną i pieczarkami. Pyszne, chrupiące z lekko kwaskowatym farszem, do tego kubek barszczu. Pewnie w wielu domach dziś rosół a z nim paszteciki będą równie dobrze smakowały :) 



Składniki na farsz:
* 1/2 kg kapusty kiszonej (użyłam kapusty kiszonej z marchewką kiszonki Niemiec)
* 250 g pieczarek
* 1 nie duża cebula
* 3 liście laurowe 
* 4-5 ziarenek ziela angielskiego 
* sól i pieprz do smaku
* pół łyżeczki kminku 
* 1 łyżka masła

Wykonanie:
Kapustę kiszoną odcisnąć z soku, drobno pokroić, przełożyć do garnka. Całość zalać wodą, dodać sól, pieprz do smaku, ziele angielskie, liście laurowe i kminek. Kapustę gotować około 30 minut, aż będzie miękka.
Na patelni rozpuścić masło, zeszklić drobno pokrojoną cebulę. Następnie do cebuli dodać drobno pokrojone pieczarki, dodać do smaku sól i pieprz. Wszystko razem podsmażyć, aż woda z pieczarek odparuje. Na końcu dodać na patelnię odcedzoną z wody, ugotowaną kapustę kiszoną. Całość wymieszać i podsmażyć około 5 minut na mniejszym ogniu.

Dodatkowo:
* 1 arkusz gotowego ciasta francuskiego
* 1 jajko

Arkusz ciasta francuskiego rozwinąć, przekroić wzdłuż na pół. Przygotowany farsz układać wzdłuż na środku dwóch kawałków ciasta francuskiego. Boki zawinąć i skleić ze sobą, roladę odwrócić łączeniem do dołu. Pokroić na mniejsze około 2 cm kawałki.
W miseczce rozklepać jajko. Za pomocą silikonowego pędzelka posmarować każdego pasztecika jajkiem.
Paszteciki ułożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, wstawić do piekarnika nagrzanego do 190'C, piec około 20 minut.







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za każdy pozostawiony komentarz :)
Na wszelkie pytania postaram się odpowiedzieć jak najszybciej :)