wtorek, 16 czerwca 2020

UCIERANE CIASTO Z JABŁKAMI I BUDYNIEM

Jest to przepis na łatwą szarlotkę z dodatkiem budyniu. Ucierane ciasto, masa jabłkowa, masa budyniowa. Wszystko razem smakuje obłędnie. Ciasto jest miękkie i puszyste. Uwielbiam ciasta z jabłkami, a to smakowało mi wyjątkowo dobrze i na pewno upiekę je jeszcze nie raz. Może kolejne będzie z innymi owocami? :)



Składniki na ucierane ciasto:
* 2 szklanki (240 g) mąki pszennej
* 1 łyżeczka proszku do pieczenia
* 5 jajek
* 250 g masła
* 1 szklanka cukru

Składniki na masę budyniową:
* 2 paczki budyniu śmietankowego
* 750 ml mleka
* 4 łyżki cukru

Dodatkowo:
* 1 słoik (900 ml) jabłek prażonych (użyłam Orzech)
* cukier puder do posypania

Wykonanie:
Białka jaj oddzielić od żółtek. W misce utrzeć masło (w temperaturze pokojowej) z cukrem na jasną puszystą masę. Dodawać po jednym żółtku ciągle masę mieszać mikserem. Następnie do masy dodać mąkę przesianą przez sitko i proszek do pieczenia, wymieszać. Białka w drugiej misce ubić na sztywną pianę. Ubite białka dodać do masy z żółtek, wymieszać delikatnie drewnianą łyżką.
Formę kwadratową o boku 28 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać połowę ciasta wyrównać wierzch.
Piekarnik nagrzać do 180'C zapiec spód ciasta około 15 minut.
W między czasie przygotować budyń.
500 ml mleka zagotować w garnku z dodatkiem cukru, pozostałe 250 ml wymieszać z proszkiem budyniowym. Mleko z budyniem wlać do gorącego mleka, ugotować budyń ciągle mieszając, by nie zrobiły się grudki.
Podpieczony spód ciasta wyjąć z piekarnika. Na wierzch wyłożyć masę jabłkową. Na jabłka wylać gorący budyń. Na samą górę wylać resztę ciasta.
Całość wstawić do piekarnika i piec jeszcze około 50 minut.
Ciasto najlepiej przechowywać w lodówce. Przed podaniem można posypać cukrem pudrem.






1 komentarz:

Dziękuję za każdy pozostawiony komentarz :)
Na wszelkie pytania postaram się odpowiedzieć jak najszybciej :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...