SAŁATKA Z OGÓRKÓW DO SŁOIKÓW

Sezon na ogórki w pełni, więc trzeba to wykorzystać. Przepis na tą sałatkę jest dość znany, robiła ją moja mama i babcia. Pyszna, kolorowa w słodko- kwaśnej zalewie. Przygotowuje się ją w sezonie letnim, zamyka w słoikach i zimą jest doskonałym dodatkiem do obiadu. Więc jeśli lubicie ogórkowe sałatki to polecam Was ten przepis :)



Składniki:
* około 2 kg ogórków gruntowych
* około 1 kg cukinii
* 1 papryka czerwona
* 1 papryka żółta
* około 250 g marchewki
* około 250 g cebuli
* 4 łyżki soli 
Przyprawy na 1 słoik pojemności około 400 ml: 
* 2 ziarenka ziela angielskiego (użyłam Skworcu)
* 4 ziarenka pieprzu czarnego (użyłam Skworcu)
* 1 liść laurowy (użyłam Skworcu)
* pół łyżeczki gorczycy białej (użyłam Skworcu)
Składniki na zalewę:
* 1 litr wody
* 250 ml octu spirytusowego 10%
* 200 g cukru
* 1 łyżka soli

Wykonanie:
Ogórki umyć, pokroić na cienkie plasterki. Cukinię pokroić wzdłuż na ćwiartki, następnie każdy kawałek pokroić w plasterki. Papryki pokroić w cienkie nieduże paski. Marchewkę obrać, pokroić w plasterki. Cebulę pokroić w piórka.
Wszystkie warzywa przełożyć do dużej miski, zasypać 4 łyżkami soli. Całość dobrze wymieszać najlepiej dłońmi. Miskę z warzywami odstawić na 2-3 godziny.
Po tym czasie warzywa odsączyć z soku i przekładać do wyparzonych słoików. Do każdego słoika na górę włożyć przyprawy. Teraz pora na zalewę.
Wszystkie składniki na zalewę zagotować, gorącą zalewą zalać słoiki z warzywami, tak by zalewa w całości pokrywała warzywa. Słoiki mocno zakręcić.
Na dno garnka wyłożyć ścierkę. Zakręcone słoiki przełożyć do garnka, zalać wodą do 3/4 wysokości słoików. Zagotować, gotować jeszcze 10 minut od momentu zagotowania wody. Następnie słoiki ułożyć do góry dnem na ścierce, aby całkowicie wystygły. 












4 komentarze:

Dziękuję za każdy pozostawiony komentarz :)
Na wszelkie pytania postaram się odpowiedzieć jak najszybciej :)