Jeśli podoba Ci się film subskrybuj mój kanał na YouTube --> kliknij tutaj
Składniki:
* 700 g śliwek węgierek
* 3 łyżki płynnego miodu
* 1 łyżeczka cynamonu (użyłam cynamon cejloński mielony Skworcu)
* 1 łyżka masła
Kruszonka:
* 100 g mąki pszennej
* 50 g cukru
* 50 g masła
Wykonanie:
Na patelni rozpuścić łyżkę masła. Wrzucić śliwki i podsmażać około 3 minut, co chwilę mieszając. Następnie dodać miód, wymieszać. Na końcu wsypać cynamon, dobrze wymieszać i całość podsmażać jeszcze około 2 minut. Tak przygotowane śliwki rozłożyć równomiernie w naczyniu do zapiekania.
Masło (w temperaturze pokojowej) połączyć z cukrem i stopniowo dodawać mąkę. Rozcierać masę w dłoniach tak, by powstawały grudki (mniejsze i większe).
Tak przygotowaną kruszonką posypać śliwki.
Piekarnik nagrzać do 170'C, zapiekać śliwki z kruszonką około 20 minut.
Wspanialy deser na szybko, super polecam.
OdpowiedzUsuń