CHLEB PSZENNO- ŻYTNI ZE SŁONECZNIKIEM (NA DROŻDŻACH)

Pyszny chlebek z chrupiącą skórką i dużą ilością ziaren słonecznika. Przepis jest niezbyt skomplikowany i prosty do zrobienia, wystarczy tylko zamieszać a potem upiec ;) Przyznam Wam, że ostatnio dość często piekę chleb i za każdym razem, kiedy się za niego zabieram, myślę sobie, że wystarczy na 2 dni. Jednak domowy niczemu nie równa się tym ze sklepowych półek i cały bochen znika w jeden dzień :) Chyba jutro będę piekła kolejny... a może tym razem dla odmiany będą bułki :)


Składniki:
* 400 g mąki pszennej
* 100 g mąki żytniej typ 720 (użyłam mąki z młyny Szczepanki)
* 350 ml wody
* 25 g świeżych drożdży
* 2 łyżeczki soli
* 1 łyżeczka cukru
* 90 g pestek słonecznika (użyłam Skworcu)

Wykonanie:
Do miski pokruszyć drożdże, wsypać cukier, łyżkę mąki pszennej, wlać 100 ml letniej wody. Wymieszać dobrze zaczyn, przykryć ścierką i odstawić na 10 minut. Po tym czasie dodać pozostałe składniki (oprócz ziaren słonecznika). Ciasto wyrabiać dłonią około 12 minut lub mikserem z odpowiedniki hakami około 7- 8 minut. Po tym czasie do ciasta wsypać ziarna słonecznika (garść pozostawić do posypania na wierzch). Słonecznik w cieście wymieszać, by składniki się połączyły. Ciasto przykryć ścierką, odstawić do wyrośnięcia na godzinę.
Po godzinie ciasto delikatnie zamieszać.
Formę keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia, do formy wyłożyć ciasto, na wierzch posypać pozostałe ziarna słonecznika. Chleb odstawić na około 20 minut. 
Piekarnik nagrzać do 190'C, piec chleb około 40 minut.
Chleb najlepiej po upieczeniu wyjąć z formy i wystudzić na kratce.
Ja zawsze kładę kratkę nad zlewem, w ten sposób chleb dobrze odparuje z góry i z dołu. 
















Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za każdy pozostawiony komentarz :)
Na wszelkie pytania postaram się odpowiedzieć jak najszybciej :)