CHLEB DYNIOWY Z PESTKAMI DYNI

Sezon na dynię w pełni, więc zachęcam Was do skorzystania z przepisu na dyniowy chlebek z pestkami dyni. Puszysty, miękki, o cudownym słonecznym kolorze. Idealny na kanapki, jednak przyznam Wam, że chlebek jest tak smaczny, że mi wystarczyła sucha kromka :) Swoją świeżość zachowuje dość długo, więc liczbę składników można podwoić i od razu upiec dwa bochenki :) 

Podobał Ci się film? Koniecznie subskrybuj mój kanał oraz zaznacz dzwoneczek, w ten sposób nie przegapisz kolejnych odcinków.



Składniki na 1 bochenek upieczony w małej keksówce:
Na ciasto: 
* 260 g mąki pszennej (użyłam mąki pszennej poznańskiej typ 500 Młyny Szczepanki)
* 60 ml letniej wody
* 8 g drożdży suszonych
* pół łyżeczki cukru 
* pół łyżeczki soli 
* pół łyżeczki kurkumy (użyłam Skworcu)
Na puree dyniowe: 
* 200 g obranej dyni 
* około 60 ml wody
Dodatkowo:
* 2 garście pestek dyni (1 do ciasta, 1 do posypania na wierzch)

Wykonanie:
Do garnka wlać 60 ml wody, dodać dynię pokrojoną w kawałki, gotować do miękkości co chwilę mieszając (w razie potrzeby dolać odrobinę wody). Gdy kawałki dyni będą miękkie zmiksować je na puree przy pomocy blendera (ja w puree zostawiłam sobie kilka małych kawałeczków dyni).
Do miski wsypać cukier i drożdże, wymieszać. Wlać letnią wodę, ponownie wymieszać. Wsypać łyżkę mąki, wymieszać. Miskę zakryć ścierką, odstawić na około 15 minut, aby zaczyn drożdżowy zaczął pracować.
Do zaczynu dodać mąkę, sól, kurkumę i puree z dyni. Ciasto dobrze wyrobić mikserem z odpowiednimi hakami lub dłońmi. Na końcu wsypać garść pestek dyni, wymieszać. Ponownie zakryć ścierką, odstawić na około 45 minut.
Po tym czasie ciasto przełożyć do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzchu posypać pestki dyni. Piekarnik nagrzać do 170'C, piec chlebek około 40 minut.












Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za każdy pozostawiony komentarz :)
Na wszelkie pytania postaram się odpowiedzieć jak najszybciej :)