NALEŚNIKI SZPINAKOWE

Dziś przepis na pyszne a zarazem szybkie w przygotowaniu zielone naleśniki. Swój kolor zawdzięczają dodanemu do ciasta szpinakowi. Doskonałe zarówno z farszem słodkim jak i wytrawnym. Moja córka zachwycona, bardzo często zabiera naleśniki w lunch box do szkoły. A te w wersji zielonej szczególnie jej się spodobały. 


Spodobał Ci się film? Koniecznie subskrybuj mój kanał oraz zaznacz dzwoneczek, w ten sposób nie przegapisz kolejnych odcinków.


Składniki na około 15 naleśników:
* 270 g mąki pszennej (użyłam mąki wrocławskiej typ 500 Młyny Szczepanki)
* pół łyżeczki soli
* 100 g świeżego szpinaku
* 3 jajka
* 250 ml mleka
* 250 ml wody

Wykonanie:
Do miski wsypać szpinak, wlać mleko. Całość zmiksować na gładką masę przy pomocy blendera. Następnie wlać wodę, dodać całe jajka, wsypać mąkę i sól. Wszystko wymieszać mikserem. Ciasto odstawić na 10 minut.
Patelnię dobrze nagrzać, chochlą wylewać porcje ciasta, rozlać na całości dna patelni. Naleśniki smażyć po około 40 sekund z każdej strony. 











Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za każdy pozostawiony komentarz :)
Na wszelkie pytania postaram się odpowiedzieć jak najszybciej :)