CINNAMON ROLLS CZYLI CYNAMONOWE ŚLIMACZKI

Pyszne, puszyste, miękkie drożdżowe bułeczki zawijane z dodatkiem cynamonu, dużo cynamonu ;) Idealne na śniadanie z kubkiem mleka lub kakao albo do popołudniowej kawki. Obłędnie pachną podczas pieczenia. Dla nas są doskonałą przekąską podczas jesiennego spaceru :)

Składniki:
* 500 g mąki pszennej (użyłam mąki luksusowej typ 550 Młyny Szczepanki) * 8g suchych drożdży * 60 g cukru * 1 jajko * pół łyżeczki soli * 60 g rozpuszczonego masła * 250 ml letniego mleka
Dodatkowo:
* cukier puder+ odrobina wody do zrobienia lukru
* 70 g masła
* 20 g cynamonu
* 2 łyżeczki cukru waniliowego z prawdziwą wanilią

Wykonanie:
Do miski wsypać suche drożdże, łyżeczkę cukru, wymieszać. Następnie wlać 150 ml letniego mleka, wymieszać, by drożdże i cukier się rozpuściły. Wsypać mąkę, ponownie wymieszać. Miskę zakryć ścierką, odstawić na 15 minut, by zaczyn zaczął pracować. Po tym czasie do zaczynu dodać pozostałe składniki na ciasto. Masę dobrze wyrobić dłonią lub robotem z odpowiednimi hakami. Ponownie zakryć ścierką i odstawić ciasto na godzinę (musi podwoić swoją objętość).
Wyrośnięte ciasto wyłożyć na blat podsypany mąką i rozwałkować na prostokąt o grubości około 1,5 max 2 cm.
Całe ciasto posmarować roztopionym masłem. Cukier waniliowy wymieszać z cynamonem, posypać na posmarowane masło. Ciasto zawinąć w rulonik. Pokroić w poprzek na plasterki grubości około 2-2,5 cm. Tak przygotowane ruloniki ułożyć w blaszce wyłożonej papierem do pieczenia z zachowaniem odstępu, ponieważ ciasto jeszcze urośnie. Zakryć ścierką i odstawić na około 30 minut.
Piekarnik nagrzać do 170'C, piec ciasto około 20 minut.
Po upieczeniu polać lukrem wykonanym z cukru pudru i wody.










4 komentarze:

Dziękuję za każdy pozostawiony komentarz :)
Na wszelkie pytania postaram się odpowiedzieć jak najszybciej :)