ZAPIEKANKA GOŁĄBKOWA

Zapewne wielu z Was lubi gołąbki. A co powiecie na gołąbki w formie zapiekanki? Doskonały pomysł na obiad i to mniej pracochłonny, bez długiego zawijania. Mnie ten przepis bardzo przypadł do gustu, były gołąbki a ja nie musiałam spędzić zbyt wiele czasu w kuchni. Taki obiad na pewno zachwyci wszystkich wielbicieli gołąbków :) Idealna propozycja również do podania jako ciepłe danie imprezowe :)


Składniki:
* 1 nie duża główka białej kapusty
* 500 g mięsa mielonego wieprzowego
* 125 g ryżu (waga przed gotowaniem)
* 1 ząbek czosnku
* sól, pieprz do smaku
* 1 jajko
Na sos:
* 300 ml passaty pomidorowej
* sól, pieprz do smaku
* pół łyżeczki bazylii suszonej

Wykonanie:
Kapustę w całości obgotować w garnku z wodą. Wystudzić, następnie delikatnie ściągnąć z niej liście, odciąć nożem twarde zgrubienia z kapusty.
W garnku z osoloną wodą ugotować ryż al dente, odcedzić.
W misce wymieszać mięso mielone z całym jajkiem, ryżem, solą, pieprzem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem.
Passatę pomidorową wymieszać z solą, pieprzem i suszoną bazylią.
Na dnie naczynia żaroodpornego ułożyć kilka warstw liści kapusty. Na to równomiernie wyłożyć połowę mięsa mielonego. Posmarować warstwę sosu pomidorowego. Kolejno znów kilka liści kapusty, na to reszta mięsa mielonego. Wyrównać wierzch. Na samą górę znów liście kapusty i całość na samej górze wysmarować sosem pomidorowym.
Naczynie żaroodporne zakryć pokrywką, wstawić do piekarnika nagrzanego do 170'C i piec około 1 godziny. Następnie zdjąć pokrywkę i piec jeszcze przez około 20 minut.








Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za każdy pozostawiony komentarz :)
Na wszelkie pytania postaram się odpowiedzieć jak najszybciej :)