KACZKA PIECZONA Z JABŁKAMI

Pyszna, krucha, aromatyczna kaczka z soczystym mięskiem i chrupiącą skórką. Idealnie komponuje się z soczystymi jabłkami. Jedyna nasza praca to natarcie kaczki przyprawami a potem już resztę wykona piekarnik. Jeśli planujecie już obiad świąteczny i nie macie na niego pomysłu to polecam Wam ten przepis na kaczuszkę. Zapewniam, że zarówno domownicy jak i zaproszeni na obiad goście będą zachwyceni :)

Składniki:
* kaczka o wadze około 2 kg
* 1 płaska łyżeczka soli
* 1 łyżka estragonu
* 1 łyżka majeranku
* 1 łyżka papryki słodkiej
* 3 łyżki oleju
* 3 dość soczyste jabłka

Wykonanie:
W misce wymieszać olej z solą, estragonem, majerankiem i papryką słodką. Tak przygotowaną mieszanką natrzeć kaczkę. Owinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki najlepiej na całą noc.
Następnego dnia jabłka razem ze skórką pokroić w ćwiartki, oczyścić z gniazd nasiennych.
Piekarnik nagrzać do 200'C. Kaczkę włożyć do naczynia żaroodpornego grzbietem do góry. Piec pod przykryciem przez 1,5 godziny. Po tym czasie zdjąć z naczynia pokrywkę, kaczkę odwrócić grzbietem do dołu, piec tak przez 30 minut. Kolejno kaczkę znów odwrócić grzbietem do góry, do naczynia włożyć jabłka i piec kaczkę około 40 minut bez przykrycia naczynia.






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za każdy pozostawiony komentarz :)
Na wszelkie pytania postaram się odpowiedzieć jak najszybciej :)