SZYBKI PIERNIK PRZEŁOŻONY POWIDŁAMI ŚLIWKOWYMI

Szybki, wilgotny piernik przełożony powidłami śliwkowymi z czekoladową polewą. Pyszny, delikatny i puszysty. Piernik ten można upiec nawet na ostatnią chwilę, jest gotowy do krojenia praktycznie od razu po upieczeniu. Swoją świeżość zachowuje bardzo długo, więc można go również upiec na kilka dni przed świętami. Przełożyć powidłami, oblać czekoladową polewą i włożyć w szczelnie zamknięte pudełko. Kto się skusi na taki piernik?

Składniki na piernik:
* 7 jajek
* 3/4 szklanki cukru
* 1 szklanka miodu (użyłam miodu lipowego Huzar)
* 1 szklanka oleju
* 350 g mąki pszennej
* 2 łyżeczki sody oczyszczonej
* 1 łyżeczka kakao
* 3 łyżki przyprawy do piernika (użyłam Skworcu)
Składniki na polewę:
* 100 g czekolady mlecznej
* 100 g czekolady gorzkiej
* 100 g masła
Dodatkowo:
* 4-5 łyżek powideł śliwkowych (użyłam Orzech)

Wykonanie:
Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić mikserem na sztywną pianę. W osobnej misce utrzeć białka z cukrem. Następnie wlać miód, wymieszać. Wlać olej, ponownie wymieszać. Na końcu wsypać mąkę, kakao, sodę oczyszczoną i przyprawę do piernika. Wszystko dokładnie wymieszać mikserem.
Do masy piernikowej dodać ubite białka, wymieszać szpatułką.
Kwadratową blachę do ciasta o boku 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia, wylać ciasto.
Piekarnik nagrzać do 180'C, piec piernik około 1 godziny.
Z piernika delikatnie skroić wierzch wyrównując powierzchnię. Ciasto przekroić wzdłuż na pół. Jedną połowę ciasta wysmarować powidłami śliwkowymi, przykryć drugą połową ciasta.
W rondelku rozpuścić połamane w kostki obie czekolady i masło. Tak przygotowaną polewą wylać wierzch piernika.













 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za każdy pozostawiony komentarz :)
Na wszelkie pytania postaram się odpowiedzieć jak najszybciej :)