PUSZYSTE PIERNICZKI MIĘKKIE OD RAZU PO UPIECZENIU

Puszyste, miękkie, moje ulubione pierniki, piekę je co roku. Tak naprawdę pierniki te można upiec nawet dzień przed świętami, ponieważ są gotowe do jedzenia od razu po upieczeniu. Podczas pieczenia unosi się ich cudowny zapach w całym domu. To moje ulubione ciasteczka i koniecznie muszą być na moim świątecznym stole. A i przed świętami czasem wyjadam z pudełka te pyszne ciasteczka :) Jak to jest u Was? Pierniki już gotowe? Jeśli nie to polecam Wam ten przepis :)
Podobał Ci się film? Koniecznie subskrybuj mój kanał oraz zaznacz dzwoneczek, w ten sposób nie przegapisz kolejnych odcinków.


Składniki:
* 500 g mąki pszennej
* 120 g cukru
* 4 żółtka jaj
* 150 g gęstej kwaśnej śmietany
* 2 łyżeczki sody oczyszczonej
* 150 g masła
* 200 g płynnego miodu
* 35 g przyprawy korzennej do piernika (użyłam Skworcu)

Wykonanie:
Śmietanę wymieszać z sodą oczyszczoną, odstawić na około 5 minut.
W garnku rozpuścić masło, dodać miód i wsypać przyprawę korzenną do piernika, całość podgrzać i dobrze wymieszać.
Do miski wsypać mąkę, dodać żółtka, śmietanę wymieszaną z sodą oczyszczoną, wlać płynną masę z garnka. Całość wymieszać drewnianą łyżką. Gdy składniki zaczną się łączyć wsypać cukier. Całe ciasto wymieszać łyżką do połączenia się składników. Ciasto w tym momencie jest rzadkie, ale to o to chodzi. Miskę z ciastem zakryć folią spożywczą. Wstawić do lodówki najlepiej na całą noc. 
Następnego dnia ciasto będzie miało już odpowiednią konsystencję do rozwałkowania.
Na stolnicy lub macie silikonowej wysypać odrobinę mąki. Ciasto podzielić na 3 części. Każdy kawałek ciasta lekko zagnieść, następnie rozwałkować na grubość 3-4 mm (pierniki mocno urosną). Foremkami wykrawać ciastka. Piekarnik nagrzać do 170'C. Ciastka przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec pierniki około 10-12 minut. 
Po wystudzeniu pierniki można polukrować lub polać mleczną czekoladą. Użyłam gotowej polewy mlecznej Helio.













Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza

Dziękuję za każdy pozostawiony komentarz :)
Na wszelkie pytania postaram się odpowiedzieć jak najszybciej :)

Copyright © Zrób to smacznie , Blogger