WIGILIJNE USZKA Z GRZYBAMI

Jak tam u Was przygotowania do świąt? Na moim wigilijnym stole nie może zabraknąć uszek i koniecznie z grzybami. Bo to właśnie dobry grzybowy farsz w połączeniu z czerwonym barszczem to jest to na co czekam z utęsknieniem cały rok. Tak naprawdę nadzienie do uszek może być różne, ale to właśnie te z grzybami lepimy na ten jeden, wyjątkowy dzień w roku. Przepis na farsz i ciasto do uszek jest sprawdzony przeze mnie przez wiele lat :)
Podobał Ci się film? Koniecznie subskrybuj mój kanał oraz zaznacz dzwoneczek, w ten sposób nie przegapisz kolejnych odcinków.


Składniki na farsz grzybowy:
* 50 g suszonych grzybów (użyłam Skworcu)
* 1 nieduża cebula
* 1 łyżka masła
* 1 płaska łyżeczka soli
* 1 łyżeczka pieprzu czarnego mielonego
* około 1 litra wody

Wykonanie:
Grzyby przełożyć do garnka, zalać litrem wody i odstawić na minimum 6-7 godzin a najlepiej na całą noc. 
Grzyby w garnku zagotować w tej samej wodzie, w której się moczyły, gotować 30 minut. Po tym czasie grzyby odcedzić z wody. Cebulę obrać, pokroić w bardzo drobną kostkę. Grzyby drobno posiekać nożem lub przepuścić przez maszynkę. 
Na patelni rozpuścić łyżkę masła, zeszklić cebulę. Następnie dodać posiekane grzyby, wsypać sól i pieprz czarny, wymieszać. Całość podsmażać około 3-4 minuty co chwilę mieszając. 

Składniki na ciasto do uszek:
* 2 szklanki mąki pszennej+ 1 szklanka do podsypywania (użyłam mąki pszennej poznańskiej typ 500 Młyny Szczepanki)
* około 250 ml ciepłej wody
* 2 żółtka
* pół płaskiej łyżeczki soli

Wykonanie:
Do miski wsypać 2 szklanki mąki pszennej, dodać żółtka i sól. Stopniowo dolewając wody drewnianą łyżką wymieszać składniki. Na matę silikonową lub stolnicę wysypać mąkę, z miski wyłożyć ciasto. Dłonią wyrabiać ciasto co chwilę podsypując mąkę. 

Ciasto podzielić na 2 części. Jedną część ciasta rozwałkować bardzo cienko. Okrągłą foremką (moja miała średnicę 5cm) wyciąć kółka. Na każdym położyć niewielką ilość farszu. Ciasto złożyć na pół i zlepić brzegi jak pieroga. Następnie zlepić ze sobą 2 końce pierożka tak, aby w środku powstała dziurka.

Uszka można zamrozić lub od razu ugotować w osolonej wodzie.
Gotowanie:
Wodę z solą zagotować. Włożyć kilka uszek, gotować około 2 minut od ich wypłynięcia na powierzchnię.
Mrożenie:
Na tacce (desce) poukładać uszka obok siebie, włożyć do zamrażalnika. Kiedy uszka się zamrożą przełożyć do woreczka i przechowywać w zamrażalniku.

Z podanych składników wyszło mi 70 uszek.


















Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za każdy pozostawiony komentarz :)
Na wszelkie pytania postaram się odpowiedzieć jak najszybciej :)