SERNIK Z PIERNIKOWĄ NUTĄ

Sernik czy piernik? Oto jest pytanie :) A co powiecie na połączenie sernika z kruchym ciastem i delikatnie wyczuwalnym posmakiem piernika? Tak to idealne połączenie dwóch smaków, tego ciasta nie może zabraknąć na Waszym świątecznym stole. Pyszny, delikatny, wilgotny sernik z kruchym ciastem, do którego dosypałam przyprawy korzennej do piernika. Przyznam, że to jeden z najsmaczniejszych serników jakie jadłam. Przepis jest bardzo prosty a ciasto zawsze się udaje :)
Składniki na kwadratową blachę 24 cm:
Kruche ciasto:
* 400 g mąki pszennej (użyłam mąki wrocławskiej typ 500 Młyny Szczepanki)
* 4 płaskie łyżki cukru pudru
* 2 płaskie łyżeczki przyprawy korzennej do piernika (użyłam Skworcu)
* 2 płaskie łyżki kakao
* 200 g masła
* 2 żółtka
* 1 łyżka gęstej śmietany 18%
Masa serowa:
* 1 kg twarogu sernikowego z wiaderka
* 140 g cukru
* 1 opakowanie (40 g) budyniu śmietankowego
* 50 g rozpuszczonego masła
* 200 ml śmietany kremówki 36%
* 2 białka 
* 4 całe jajka

Wykonanie:
Wszystkie składniki na ciasto umieścić w misce. Dłonią zagnieść gładkie ciasto, by składniki się dobrze połączyły. Tak przygotowane ciasto owinąć folią spożywczą i włożyć do zamrażalnika na minimum godzinę .
Blachę do ciasta wyłożyć papierem do pieczenia. Około 3/4 ciasta zetrzeć na tarce o grubych oczkach równomiernie na spód blachy. Piekarnik nagrzać do 180'C, zapiec ciasto około 10 minut.
W tym czasie przygotować masę serową. Twaróg sernikowy wymieszać w misce przy pomocy miksera z cukrem, proszkiem budyniowym i śmietanką kremówką. Następnie dodać rozpuszczone, ostudzone masło, 2 białka, które pozostały z kruchego ciasta i 4 całe jajka. Masę serową dobrze wymieszać mikserem.
Na zapieczony spód wylać masę serową, na wierzch równomiernie zetrzeć na tarce pozostałe kruche ciasto. Sernik piec w 180'C około 1 godziny.
Ciasto studzić w piekarniku przy lekko uchylonych drzwiach piekarnika.













Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza

Dziękuję za każdy pozostawiony komentarz :)
Na wszelkie pytania postaram się odpowiedzieć jak najszybciej :)

Copyright © Zrób to smacznie , Blogger