PROSTY CHLEB PSZENNY

Dziś mam dla Was kolejny przepis na pyszny, domowy chleb pszenny. Przepis na pewno przypadnie do gustu osobom zabieganym, które mają mało czasu na pichcenie w kuchni. Wszystkie składniki trzeba tylko wymieszać, a gdy ciasto urośnie przełożyć do foremki i upiec. Idealnie wypieczony z chrupiącą skórką z zewnątrz. Kto się skusi?

Składniki:
* około 550 g mąki pszennej chlebowej typ 750 (użyłam Młyny Szczepanki)
* 9 g suszonych drożdży
* pół łyżeczki cukru
* 300 ml letniej wody
* 50 ml oleju
* 1 łyżeczka soli

Wykonanie:
Suche drożdże wymieszać z cukrem, wlać letnią wodę, wymieszać by drożdże z cukrem się rozpuściły. Następnie dodać wszystkie pozostałe składniki. Ciasto wyrobić ręcznie około 5 minut, bądź robotem około 3 minut. 
Miskę zakryć ścierką, odstawić ciasto na około 1 godzinę (ciasto powinno podwoić swoją objętość). 
Po tym czasie ciasto przełożyć do foremki keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzać do 180'C, piec chleb około 30- 35 minut.









Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za każdy pozostawiony komentarz :)
Na wszelkie pytania postaram się odpowiedzieć jak najszybciej :)