FRANCUSKIE ŚLIMACZKI Z KURCZAKIEM I PIECZARKAMI

Po ostatnim gotowaniu rosołu zastanawiałam się do czego tym razem wykorzystać nadmiar mięsa. Otworzyłam lodówkę... ciasto francuskie, pieczarki. Więc postanowiłam przygotować ślimaczki z ciasta francuskiego z mięsem, pieczarkami i odrobiną sera :) Wyszło pysznie, uwielbiam takie szybkie przekąski coś z niczego. 

Składniki:
* 1 arkusz gotowego ciasta francuskiego
* 3 ugotowane uda z kurczaka (wykorzystałam mięso z rosołu)
* 300 g pieczarek
* sól, pieprz do smaku
* 1 łyżeczka papryki mielonej słodkiej
* 2 łyżki masła
* garść żółtego sera startego na tarce o dużych oczkach

Wykonanie:
Ugotowane mięso obrać ze skóry, oddzielić od kości. Mięso pokroić na mniejsze kawałki. Pieczarki pokroić na cienkie półplasterki. 
Na patelni rozgrzać 2 łyżki masła, dodać pokrojone pieczarki, podsmażyć. Pod koniec smażenia doprawić solą i pieprzem. Następnie do pieczarek dodać mięso z kurczaka oraz paprykę słodką. Całość na patelni wymieszać, chwilę razem podsmażyć. Farsz przestudzić. 
Do letniego farszu dodać starty żółty ser, wymieszać.
Ciasto francuskie rozwinąć. Równomiernie na całości rozsmarować farsz. Ciasto zwinąć w rulon wzdłuż dłuższego boku. Pokroić na około 1,5 cm plasterki.
Tak przygotowane ślimaczki poukładać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia w nie dużych odstępach.
Piekarnik nagrzać do 200'C, piec ślimaczki około 25 minut.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za każdy pozostawiony komentarz :)
Na wszelkie pytania postaram się odpowiedzieć jak najszybciej :)