MIGDAŁOWA BABKA Z DODATKIEM SERKA MASCARPONE

Pyszna i bardzo prosta w wykonaniu babka o cudownym migdałowym aromacie. Podczas pieczenia w całym domu unosi się zapach migdałowy, babka dość mocno rośnie, jest wspaniała, wilgotna i maślana. Doskonała do filiżanki kawy lub herbaty. Swoją świeżość (oczywiście odpowiednio przechowana) zachowuje nawet do 3- 4 dni po upieczeniu. Ten przepis cieszy się popularnością wśród mojej rodziny i przyjaciół, więc dzielę się nim również z Wami :)
Składniki:
* 200 g masła
* 200 g cukru
* 6 jajek
* 90 ml mleka
* 250 g serka mascarpone
* 500 g mąki pszennej
* 2 łyżeczki cukru waniliowego z prawdziwą wanilią
* 1 łyżeczka proszku do pieczenia
* kilka kropel aromatu migdałowego

Wykonanie:
Masło utrzeć mikserem razem z cukrem i cukrem waniliowym. Następnie wbić całe jajka, wymieszać. Wlać mleko, dodać serek mascarpone i aromat migdałowy, wymieszać mikserem. na końcu wsypać mąkę pszenną i proszek do pieczenia. Ciasto dobrze wymieszać do połączenia składników.
Formę do babki wysmarować masłem i wysypać bułką tartą. Przelać ciasto do formy. Piekarnik nagrzać do 180'C, piec babkę około 1 godziny.
Po upieczeniu babkę wystudzić.

Polewa:
* 100 g mlecznej czekolady
* 100 g gorzkiej czekolady
* 50 ml mleka

Wykonanie:
Obie czekolady połamać na mniejsze kawałki, rozpuścić w kąpieli wodnej. Dodać mleko, wymieszać. Tak przygotowaną polewą oblać babkę. 
Wierzch babki można udekorować płatkami migdałów.








8 komentarzy:

  1. Czy po dodaniu jajek masa się nie zetnie?Już nie raz tak mi się zdarzyło nawet jak dodawałam po 1 jajku.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Czasem się zdarzy, że masa się zetnie, ale po dalszym dodawaniu składników wszystko powinno być już ok :)

      Usuń
  2. Jest to tkzw. ''babka ucierana'' można z tego przepisu zrobić o różnym smaku i aromacie.

    OdpowiedzUsuń
  3. zapisuję i na pewno zrobię

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy pozostawiony komentarz :)
Na wszelkie pytania postaram się odpowiedzieć jak najszybciej :)

Copyright © Zrób to smacznie , Blogger