Pyszna i bardzo prosta w wykonaniu babka o cudownym migdałowym aromacie. Podczas pieczenia w całym domu unosi się zapach migdałowy, babka dość mocno rośnie, jest wspaniała, wilgotna i maślana. Doskonała do filiżanki kawy lub herbaty. Swoją świeżość (oczywiście odpowiednio przechowana) zachowuje nawet do 3- 4 dni po upieczeniu. Ten przepis cieszy się popularnością wśród mojej rodziny i przyjaciół, więc dzielę się nim również z Wami :)
Składniki:
* 200 g masła
* 200 g cukru
* 6 jajek
* 90 ml mleka
* 250 g serka mascarpone
* 500 g mąki pszennej
* 2 łyżeczki cukru waniliowego z prawdziwą wanilią
* 1 łyżeczka proszku do pieczenia
* kilka kropel aromatu migdałowego
Wykonanie:
Masło utrzeć mikserem razem z cukrem i cukrem waniliowym. Następnie wbić całe jajka, wymieszać. Wlać mleko, dodać serek mascarpone i aromat migdałowy, wymieszać mikserem. na końcu wsypać mąkę pszenną i proszek do pieczenia. Ciasto dobrze wymieszać do połączenia składników.
Formę do babki wysmarować masłem i wysypać bułką tartą. Przelać ciasto do formy. Piekarnik nagrzać do 180'C, piec babkę około 1 godziny.
Po upieczeniu babkę wystudzić.
Polewa:
* 100 g mlecznej czekolady
* 100 g gorzkiej czekolady
* 50 ml mleka
Wykonanie:
Obie czekolady połamać na mniejsze kawałki, rozpuścić w kąpieli wodnej. Dodać mleko, wymieszać. Tak przygotowaną polewą oblać babkę.
Wierzch babki można udekorować płatkami migdałów.
Czy po dodaniu jajek masa się nie zetnie?Już nie raz tak mi się zdarzyło nawet jak dodawałam po 1 jajku.
OdpowiedzUsuńCzasem się zdarzy, że masa się zetnie, ale po dalszym dodawaniu składników wszystko powinno być już ok :)
UsuńFajny przepis.Wyprobuje.
OdpowiedzUsuńSmacznego :)
UsuńJest to tkzw. ''babka ucierana'' można z tego przepisu zrobić o różnym smaku i aromacie.
OdpowiedzUsuńDokładnie tak :) Pozdrawiam :)
Usuńzapisuję i na pewno zrobię
OdpowiedzUsuńPolecam, przepyszna :)
UsuńBabka przepyszna, pięknie wyrosła, jak najbardziej polecam
OdpowiedzUsuń