KOTLETY JAJECZNE Z KASZĄ JAGLANĄ

Pyszne kotleciki z jajka i kaszy jaglanej, w sam raz na piątkowy bezmięsny obiad. Są proste w wykonaniu, mają bardzo dobry smak a do tego niedrogie. Uwielbiam takie proste rozwiązania i połączenia smakowe. Wystarczyła mi kromka chleba a na niej przekrojone na pół kotlety i miałam pyszną kolację :)
Składniki na około 15-17 kotlecików:
* 10 jajek
* 1/2 szklanki kaszy jaglanej (przed gotowaniem)
* 1 surowe jajko
* 2-3 łyżki posiekanej natki pietruszki
* sól do smaku
* bułka tarta do panierki
* olej do smażenia

Wykonanie:
Jajka ugotować na twardo, przestudzone oskubać ze skorupek i zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
Kaszę jaglaną przepłukać na zmianę pod zimną i gorącą wodą, aby pozbyć się smaku goryczy. Do garnka wlać 1 i 1/2 szklanki wody, wsypać kaszę jaglaną. Gotować na małym ogniu, aż kasza wchłonie całą wodę, co chwilę mieszając, by się nie przypaliła. Przestudzoną kaszę dodać do utartych jajek. Dodać surowe jajko, posiekaną natkę pietruszki i sól do smaku. Wszystko dobrze wymieszać.
Z przygotowanej masy formować małe kotleciki, lekko je spłaszczyć. Obtoczyć każdy w bułce tartej i smażyć na rozgrzanym oleju na złoty kolor z obu stron.






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za każdy pozostawiony komentarz :)
Na wszelkie pytania postaram się odpowiedzieć jak najszybciej :)