KRUCHE CIASTKA ROBIONE TŁUCZKIEM DO MIĘSA

Lubicie ciastka? Słyszeliście o ciastkach robionych tłuczkiem do mięsa? My je uwielbiamy, pyszne, delikatne, kruche, pełne czekolady a do tego gotowe dosłownie w pół godziny. Idealne, gdy jadą goście i nie ich czym poczęstować. Do tego to świetna zabawa z dziećmi w kuchni. My z córką uwielbiamy wspólnie spędzany czas piekąc ciasta, ciasteczka czy inne smaczne potrawy.

Składniki na około 30 ciastek:
* 400 g mąki pszennej krupczatki (użyłam typ 450 Młyny Szczepanki)
* 150 g masła
* 150 g cukru
* 2 jajka
* szczypta soli
* 50 g mlecznej czekolady

Wykonanie:
Czekoladę zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
Wszystkie składniki (oprócz czekolady) umieścić w misce. Dłonią zagnieść gładkie ciasto. Na końcu dodać startą czekoladę, ponownie dłonią zagnieść ciasto, tylko tyle, by wszystkie składniki się połączyły. Z masy dłonią formować kulki wielkości orzecha włoskiego. Kuleczki ułożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia zachowując między nimi odstęp. Tłuczek do mięsa (końcówkę w kratkę) moczyć lekko w mące pszennej(dzięki temu ciastka swobodnie odejdą od tłuczka) i odcisnąć każdą kulkę przy okazji ją spłaszczając. 
Piekarnik nagrzać do 180'C, piec ciastka około 10-12 minut.










Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za każdy pozostawiony komentarz :)
Na wszelkie pytania postaram się odpowiedzieć jak najszybciej :)