PĄCZKI HISZPAŃSKIE (GNIAZDA PARZONE)

Smaki dzieciństwa :) Pączki hiszpańskie znane też jako gniazda parzone są zrobione z ciasta parzonego. Ciastka same w sobie nie są słodkie a słodyczy dodaje im lukier. Doskonała propozycja na zbliżający się Tłusty Czwartek. Czyż można się im oprzeć?
Podobał Ci się film? Koniecznie subskrybuj mój kanał oraz zaznacz dzwoneczek, w ten sposób nie przegapisz kolejnych odcinków.


Składniki:
* 200 g mąki pszennej (użyłam tortowej typ 450 Młyny Szczepanki)
* 100 g masła 
* 4 jajka
* 1 szklanka (220 ml)wody
* olej do smażenia
* cukier puder do zrobienia lukru
* odrobina wody

Wykonanie:
Do garnka wlać wodę. Dodać masło, zagotować, aby masło się rozpuściło. Do wody z masłem wsypać mąkę, cały czas energicznie mieszać, aż z ciasta powstanie zwarta kula. Masę odstawić do całkowitego wystudzenia. Zimne ciasto wymieszać mikserem, dodając po jednym jajku. Przełożyć do rękawa cukierniczego z ozdobną tylką (użyłam Wilton 1M). 
Na papier do pieczenia wycisnąć z ciasta kółka o średnicy ok.6-7cm. Papier rozciąć na kwadraty tak, by na każdym był jeden wyciśnięty krążek. Olej rozgrzać na patelni. Wkładać pączki papierem do góry, a po około 1 minucie go usunąć. Smażyć z obu stron na złocisty kolor. Wyjąć z oleju, ostudzić. Zrobić lukier z cukru pudru i wody. Udekorować nim pączki. 



















Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za każdy pozostawiony komentarz :)
Na wszelkie pytania postaram się odpowiedzieć jak najszybciej :)