ZAWIJANE DROŻDŻÓWKI Z SEREM

Pyszne drożdżowe bułeczki wypełnione nadzieniem serowym a na wierzchu polane cytrynowym lukrem. Aromatyczne, puszyste i nie za słodkie, dzięki przełamaniu smaku cytrynowym lukrem. Taka serowa bułeczka to doskonała przekąska podczas przerwy w szkole, w pracy, a także można zabrać ją ze sobą na spacer czy piknik. Prawdę mówiąc to serowe drożdżówki przypominają mi dzieciństwo, sklepiki szkolne... jednak nic nie zastąpi tej domowej :)
Składniki na około 13 drożdżówek:
* 14 g drożdży suchych albo 50 g drożdży świeżych
* 1 szklanka (220 ml) ciepłego (nie gorącego) mleka
* 500 g mąki pszennej
* 1 łyżka cukru
* 100 g rozpuszczonego masła
* 1 jajko

Masa serowa:
* 500 g twarogu sernikowego (użyłam z wiaderka)
* 2 żółtka
* 4 łyżeczki cukru waniliowego z prawdziwą wanilią

Dodatkowo na lukier:
* cukier puder
* kilka łyżek wody
* kilka kropel soku z cytryny

Wykonanie:
Do miski wsypać suche drożdże (rozkruszyć świeże), dodać cukier i wlać ciepłe mleko. Wymieszać, by cukier i drożdże się rozpuściły. Następnie wsypać 2 łyżki mąki, wymieszać. Miskę zakryć ścierką i odstawić w ciepłe miejsce na około 15 minut, aby zaczyn zaczął pracować.
Kolejno dodać pozostałe składniki, dobrze wyrobić ciasto dłonią lub robotem z odpowiednimi hakami. Miskę ponownie zakryć ścierką, odstawić by ciasto urosło (powinno podwoić swoją objętość). U mnie zajęło to 40 minut.
W między czasie twaróg wymieszać z żółtkami i cukrem waniliowym z prawdziwą wanilią.
Wyrośnięte ciasto przełożyć na stolnicę podsypaną mąką, krótko wyrobić.
Ciasto rozwałkować dość cienko na kształt prostokąta. Na całej powierzchni rozsmarować masę serową. Jeden dłuższy bok ciasta nałożyć na środek ciasta, tak samo postąpić z drugim bokiem (patrz zdjęcie poniżej). Nożem pokroić paski ciasta nie szersze jak 5-6 cm. Każdy kawałek drożdżowy okręcić jeden raz. Tak przygotowane ciastka ułożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia zachowując odstęp, ponieważ ciastka urosną.
Piec w piekarniku nagrzanym do 170'C około 25 minut.
Z cukru pudru, wody i soku z cytryny zrobić lukier. Przestudzone drożdżówki polać lukrem.







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za każdy pozostawiony komentarz :)
Na wszelkie pytania postaram się odpowiedzieć jak najszybciej :)