BABKA KAJMAKOWA

Wielkanoc tuż tuż, w wielu domach nie może zabraknąć babki na wielkanocnym stole. Dziś mam dla Was propozycję na babkę kajmakową. Lekka, puszysta, łatwa i szybka w przygotowaniu. Ta babka to moja próba przed świętami i na pewno upiekę ją do świątecznej popołudniowej kawy.
Składniki na babkę kajmakową:
* 5 jajek
* 1 łyżka cukru
* 100 g masła
* 300 g masy kajmakowej
* 2 łyżeczki proszku do pieczenia
* 180 g mąki pszennej
* 80 g mąki ziemniaczanej
Polewa kajmakowa:
* 100 g masy kajmakowej
* 2 łyżki śmietany kremówki 36%
Dodatkowo:
* garść płatków migdałów (użyłam Skworcu

Wykonanie:
Do garnka przełożyć masło i masę kajmakową, podgrzewać do czasu, aż całość się rozpuści i połączy, wystudzić.
Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę, dodać łyżkę cukru i żółtka, wymieszać mikserem. Dodać wystudzoną masę kajmakową z masłem, wsypać proszek do pieczenia i obie mąki, dobrze wymieszać mikserem.
Formę do babki wysmarować masłem, wysypać bułką tartą. Wylać ciasto do formy.
Piekarnik nagrzać do 170'C, piec babkę około 40-45 minut. Upieczoną babkę wystudzić.
Masę kajmakową wymieszać ze śmietaną kremówką, aby powstała jednolita masa na polewę. Oblać nią babkę.
Migdały płatki uprażyć na suchej patelni, posypać nimi babkę.













5 komentarzy:

  1. Robiłam kiedyś babkę kajmakową i była pyszna. Twoja wygląda bardzo apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Dziś robiłam tą babkę, jest obłędna 😋 nigdy nie jadłam lepszej, nawet gotowana (którą uwielbiam:) się chowa. Od dziś będzie gościć u mnie częściej! Dziękuję za przepis 😍😍

    OdpowiedzUsuń
  3. Dziś robiłam tą babkę, jest obłędna 😋 nigdy nie jadłam lepszej, nawet gotowana (którą uwielbiam:) się chowa. Od dziś będzie gościć u mnie częściej! Dziękuję za przepis 😍😍

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy pozostawiony komentarz :)
Na wszelkie pytania postaram się odpowiedzieć jak najszybciej :)