PIECZONE PODUDZIA Z KURCZAKA- MARYNOWANE W MUSZTARDZIE I CZOSNKU

Pieczone podudzia z kurczaka to doskonały pomysł na obiad. Dziś mam dla Was propozycję na pieczone podudzia z kurczaka marynowane w musztardzie i czosnku. Wystarczy mięso zamarynować a potem tylko upiec. Mięso jest pyszne, delikatne, soczyste z wyczuwalnym smakiem musztardy i czosnku. Idealne mięso na obiad w towarzystwie ziemniaków i ulubionej surówki.
Składniki na pieczone podudzia z kurczaka- marynowane w musztardzie i czosnku:
* 4 większe podudzia z kurczaka
* 1/3 szklanki oleju
* 5 łyżek musztardy sarepskiej (użyłam Orzech)
* 3 ząbki czosnku
* niepełne pół łyżeczki soli
* pół łyżeczki przyprawy do kurczaka

Wykonanie:
Do miski wlać olej, dodać musztardę, przeciśnięty przez praskę czosnek i przyprawy. Marynatę dobrze wymieszać.
Mięso z kurczaka obtoczyć w marynacie, odstawić najlepiej do lodówki na minimum 3-4 godziny.
Piekarnik nagrzać do 160'C. Mięso przełożyć do naczynia żaroodpornego. Piec około 30 minut pod przykryciem, następnie zdjąć pokrywkę i piec przez kolejne 25-30 minut.









2 komentarze:

  1. Bardzo smaczne i fajnie soczyste mięso. Marynata rewelacja - czuć i musztardę i czosnek, mięso odpowiednio nimi przeszło:) Dla mnie pycha:)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy pozostawiony komentarz :)
Na wszelkie pytania postaram się odpowiedzieć jak najszybciej :)